Forskar Grand Prix 2015 avgjort

2015-11-27 | Forskning/Samverkan

Lena Marmstål Hammar, universitetslektor i vårdvetenskap, briljerade på scen igår på Nalen i Stockholm och fick toppbetyg av juryn. På fyra minuter lyckades hon ge en tydlig bild av sin forskning om vårdarsång till personer med grav demenssjukdom.

 

– Det kändes superbra! Jag var mig själv och hade kul. Det var också otroligt trevligt att få lära känna forskare från andra lärosäten som man annars aldrig hade träffat, säger Lena Marmstål Hammar.

Den nationella finalen arrangerades av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

– Forskar Grand Prix är ett utmärkt tillfälle för forskarna att göra sin forskning publik. Att allmänheten får ta del av forskningsresultaten är viktigt för att ny kunskap ska komma samhället till nytta, så att människor och samhälle ska kunna utvecklas och lösa utmaningar på ett bättre sätt, säger Ewa Ställdal, generaldirektör Forte och prisutdelare vid finalen.

Sunil Kumar Ramamoorthy, som forskar om förnybar plast vid Högskolan i Borås, vann Forskar Grand Prix och blev därmed svensk mästare i att presentera sin forskning. Finalisterna hade tagit sig till finalen via deltävlingar i Borås, Karlshamn, Lund, Malmö, Stockholm, Trollhättan, Eskilstuna/Västerås och Växjö. På andra respektive tredje plats kom Silvia Galli, Malmö högskola och Tuva Richert, Lunds universitet. Övriga tävlande delade på en hedersam fjärde plats.

Se även

MDH-forskare tävlar i riksfinal