EU-prisat jätteprojekt höjer kompetensnivån inom mjukvaruindustrin

2017-05-12 | Utbildning Forskning/Samverkan Student Alumni

I den europeiska storsatsningen Prompt vidareutbildar MDH, Chalmers och Blekinge tekniska högskola yrkesverksamma mjukvaruingenjörer från hela Sverige. En av flera nöjda kursdeltagare är Marcus Jägemar, specialist i operativsystem på Ericsson: ”Jag använder mig av kunskaperna från kursen dagligen, den gav jättemycket”.

Marcus Jägemar har en magisterexamen i datateknik från Mittuniversitetet i Sundsvall, och är sedan tio år tillbaka anställd på Ericsson. Han är även industridoktorand vid MDH där han siktar på att disputera inom ett år, och under 2015 läste han en Prompt-kurs i programvarutest. Att fortsätta kompetensutveckla sig ser han som en självklarhet.

– Det är A och O i alla kunskapsbranscher idag. Särskilt inom mjukvaruindustrin där allt går så fort.  Om man stannar i utvecklingen blir man passé väldigt fort, och då försvinner man. Jag tycker att man bör försöka kompetensutveckla sig åtminstone någon gång per år.

Prompt finansieras av KK-stiftelsen och prisades så sent som i somras av EU-kommissionen, som det bästa initiativet för att höja digital kompetens inom industrin. Prompt-kurserna är speciellt utvecklade för att passa yrkesverksamma. De är nätbaserade, ges på deltid och är kostnadsfria för både studenten och företaget.

– Flexibiliteten är ett krav. Om man jobbar inom industrin är det omöjligt att hinna gå en vanlig kurs, man kommer inte ifrån jobbet två gånger i veckan. Prompt-kurserna består av webbföreläsningar som man kan titta på när det passar, och man gör sina inlämningsuppgifter och labbar själv. Sedan har man ett par sammankomster som koncentreras till heldagar, där man kan diskutera det som är kärnan i problemet tillsammans med andra personer från industrin, säger Marcus.

Han har erfarenhet av andra webbaserade kurser, men tycker att konceptet i Prompt är det som fungerat bäst.  

– Just sammankomsterna är en stor fördel med Prompt-kurserna. Jag har läst flera andra distansutbildningar, och jag tycker det är svårt att föra alla diskussioner på ett digitalt forum. Det är en stor fördel att träffas på riktigt.

Kunskaper som Marcus skaffade sig under kursen har kommit till nytta i det dagliga arbetet på Ericsson.

– Jag gick kursen tillsammans med en kollega, och vi använder utkomster från den hela tiden. Vi pratar ju samma språk nu. Båda förstår på ett helt annat sätt hur man ska använda test.

En bro mellan akademi och industri

Han ser även Prompt-kurserna som en brygga mellan den akademiska världen och industrin.

– Det gav mycket att få se vad som är state-of-the-art i forskarvärlden, och kunna jämföra det med hur man är van att arbeta i praktiken. Akademiker har ibland inte så mycket vana av den riktiga världen, de har en modell av den som de jobbar i, och sedan kan allt haverera om modellen inte stämmer. Med hjälp av Prompts kurser försöker man applicera de tekniker som finns inne i modellen, på den riktiga världen. Det är väldigt viktigt att den bryggan finns.

Marcus rekommenderar varmt Prompt-kurserna till andra, som liksom han själv vill fortsätta utveckla sin yrkeskompetens.

– Kursen jag läste var jättebra och jag skulle definitivt rekommendera den till andra. Själv tänker jag nog läsa en till snart, så fort jag får tid.