”Det är jättestort för mig”

2018-04-20 | Student Utbildning Omvärld

MDH-studenten Louise Horneman har antagits till Volvo Cars Global Graduate Programme 2018 inom logistik. Efter en tuff rekryteringsprocess stod det klart att hon valts ut till trainee-programmet, av totalt 1531 sökanden.

Louise Horneman.

– Det är jättestort för mig! Jag har ju sneglat på och drömt om trainee-programmet ända sedan jag började plugga. Men det är tuff konkurrens och urvalen görs väldigt noga, så även om jag sökte så var jag inställd på att chansen att få en tjänst var minimal. Det betyder jättemycket att få ha kommit i hamn med detta nu, som jag gått och tänkt på i flera år, säger Louise Horneman, som går sista terminen på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign på MDH.

Volvo Cars Global Graduate Programme är ett trainee-program som pågår mellan 18 och 24 månader. Den som blir antagen får en fast anställning från dag ett, men kommer att rotera på olika tjänster inom Volvo Cars, både nationellt och internationellt, för att lära sig olika delar inom organisationen, under programmets gång.

Tuff rekryteringsprocess

Till årets program antogs totalt 25 personer, varav tre inom logistik. Utöver intervjuer, personlighetstest och problemlösningstest, hölls också två rekryteringsdagar i Göteborg, där de sökande fick ta sig an olika scenarion, både individuellt och i grupp, som de sedan skulle lösa.

– Generellt handlade många av uppgifterna om att hantera komplexa situationer, där man får mycket information men snabbt måste kunna scanna av vad som är viktigt för att sedan hitta en lösning. Allt detta är något som man övas i hela vägen under ingenjörsutbildningen, vilket jag naturligtvis hade nytta av. Men jag läste på en hel del innan också om hur rekryteringsprocessen gick till för att förbereda mig mentalt, säger Louise Horneman.

Utöver det tipsar hon om att vara ute i god tid när det gäller ansökan, vara sig själv genom hela processen och att vara medveten om sina utvecklingsområden.

Olika placeringar under två år

Till hösten börjar Louise Horneman sin trainee-tjänst inom logistik på Volvo i Olofström. Tillsammans med sin chef där kommer hon att få lägga upp en individuell utvecklingsplan och bestämma vilka arbetsrotationer hon ska göra under de kommande två åren.

– Jag hoppas att programmet ska ge mig både professionell och personlig utveckling, samt en helhets vy av organisationen. Jag vill gärna gå mot projektledning och jobba i projektform på Volvo, någonstans i Europa, säger Louise Horneman.