Automatisering vid framtagandet av mjukvara kan göra vardagslivet tryggare

2017-10-03 | Forskning/Samverkan

Alla produkter som innehåller någon typ av inbyggda system, det vill säga en dator, behöver en mjukvara som styr den. MDH-forskaren Federico Ciccozzi, forskar kring nya metoder som förbättrar och förenklar utvecklingsprocessen vid framtagandet av mjukvara. Målet är att spara både tid och pengar åt företagen, samtidigt som produkten blir bättre och säkrare.

 

 

- Huvudmålet med min forskning är att förenkla utvecklingsprocessen av mjukvara. Om jag lyckas med det kan företagen spara tid och pengar eftersom man då kan skippa ett steg i processen som är både krävande och dyrt, säger Federico Ciccozzi, som forskar i modellbaserad utveckling inom inbyggda system på MDH. 

År 2008 kom Federico Ciccozzi till MDH som andraårs masterstudent inom GSEEM- programmet (Global Software Engineering European Master) frånuniversitetet i L’Aquila, i Italien. Efter att ha tagit dubbla magisterexamen, dels i datavetenskap i L’Aquila, dels i programvaruteknik vid MDH, började han forska som doktorand inom programvaruteknik vid MDH. Sedan dess har han fokuserat på utvecklingsprocesser för mjukvara. Normalt sett när en produkt, till exempel en mobil, ska produceras utgår man ifrån en kravspecifikation som talar om vad mjukvaran, som styr mobiltelefonens funktioner, ska kunna göra. Utifrån kravspecifikationen bygger ingenjörer upp en så kallad design av mjukvaran, som sedan skickas vidare till utvecklarna som ska programmera själva mjukvaran. Vid programmeringen måste utvecklarna tolka designens uppbyggnad på egen hand, vilket ofta leder till fel. De feltolkningarna gör i sin tur att mjukvaran måste testas och programmeras om flera gånger innan den kan gå vidare i utvecklingsprocessen.

- Jag forskar för att ta fram metoder och verktyg som, utifrån designen, automatiskt kan ta fram mjukvara. Om mjukvaran tas fram automatiskt undviker man programmeringsfel och antalet tester minskar. På så sätt kan utvecklarna fokusera på annat, som till exempel att ta fram modeller till andra delar i mjukvarans utvecklingsprocess eller till förbättringar av produkten, säger Federico Ciccozzi.

Utöver att spara tid och pengar för företagen, kan Federico Ciccozzis forskning även påverka både enskilda människor och samhället i stort.

- Inbyggda system finns överallt runtomkring oss, i till exempel mobiltelefoner, bilar,

infrastruktur och i sjukvårdsutrustning, som hjärtstimulatorer. Tiden och pengarna som företagen kan spara in på mjukvaruutvecklingsprocessen, kan de istället lägga på andra förbättringar av en produkt. Genom att förbättra och se till att exempelvis en bils inbyggda system är säkrare och mer effektivt, blir livet tryggare och enklare för människor. Samma sak gäller för alla produkter som har inbyggda system, säger Federico Ciccozzi.