Årets ABB-stipendiat är utsedd

2015-10-29 | Student Utbildning

Han har utvecklat en joystick som gör det enkelt att styra robotars rörelser. Erick Vieyra, student på masterprogrammet i intelligenta inbyggda system, har idag belönats med ABB:s Robotikstipendium på 25 000 kronor för sin idé ”Robot Baton” vid en ceremoni på MDH.

 

I år och under de kommande fyra åren delas stipendiet ut till ett exjobb eller en idé med koppling till robotikområdet. Det kan sökas av MDH-studenter oavsett studieinriktning. Vinnaren väljs ut av en jury som består av representanter från ABB och MDH.

– Stipendiet har tillkommit som en del i det strategiska samverkansavtal som MDH har ingått med ABB. Genom att ansöka om stipendiet har studenter möjlighet att positionera sig hos ABB redan under sin studietid. Och från ABB:s sida är det givetvis ett stort värde att få kontakt med duktiga och drivna studenter inför framtida rekryteringar. Årets stipendiat är en mycket god representant för MDH och jag gläds över att vi har så duktiga studenter. Mina gratulationer går till både Erick Vieyra och ABB”, säger Karin Röding, rektor vid MDH.

Erick Vieyra blev överraskad när han fick beskedet om utmärkelsen.
– Jag blev väldigt glad och det tog ett tag för insikten att sjunka in. Det bästa för mig var när Dennis Helfridsson, chef för ABB Robotics, sa att han tycker min idé är bra. Det känns stort, säger han.

Erick Vieyra beskriver ”Robot Baton” som en joystick. Med hjälp av sensorer som känner av var den befinner sig och en kamera som registrerar hur den rör sig, skickas två typer av information till roboten som på så vis kan styras. Målet med det vinnande bidraget är att det ska bli enkelt att installera eller programmera en robot.
– Industrin efterfrågar robotar som arbetar i samverkan med människor. Idag krävs hög teknisk kompetens och detaljkunskap om specifik utrustning för att styra en robot. Min idé var att vilken anställd som helst ska kunna hantera roboten på ett sätt som är billigt, säkert, lätt att införa och framför allt har hög precision, säger han.

Tanken är att styrningen ska kunna ske i realtid, eller spelas in som ett nytt kommando. Det visade sig vara svårt att få tag i det prototypmaterial som behövdes för att testa idén. Då använde Erick Vieyra istället sin webbkamera och sensorerna i sin mobiltelefon för att utveckla systemet.  
– Det fungerade förvånansvärt bra! Det låter relativt enkelt att följa ett objekt med en kamera och en sensor, men för att informationen ska kunna tolkas av roboten krävs en hel del dataprogrammering, säger han.

Erick Vieyra kommer ursprungligen från Mexiko City och kom först i kontakt med MDH som utbytesstudent från Monterrey’s Institute of Technology and Higher education. Han deltog i tävlingen för att han ville lära sig mer om robotik, och det var just möjligheten att arbeta praktiskt som gjorde att han återvände till Västerås för sina masterstudier.
– Jag tyckte så mycket om arbetssättet på MDH att jag ansökte om att få komma hit igen, och det gick bra! Jag gillar de starka kopplingarna till industrin och att jag får tillämpa mina kunskaper i olika projekt, säger han.

Prispengarna ska Erick Vieyra spara, till att börja med. Efter examen stannar han gärna kvar i Sverige, men innan dess funderar han på att utveckla idén bakom ”Robot Baton” i sin masteruppsats.
– Jag tror att detta kan vara ett steg i rätt riktning för att göra robottekniken mer tillgänglig. Störst påverkan skulle det att ha på små och medelstora företag som kanske inte ens haft en tanke på möjligheten att skaffa robotar, säger han.