Alltid redo att hitta nya lösningar

2017-08-04 | Utbildning

Claes Karlsson är nyutexaminerad från högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik och arbetar nu som nätverkskonsult på Atea Eskilstuna. "Jag arbetar mot företag som behöver specialisthjälp, både för trådlösa och trådbundna nätverk och med brandväggar. "

Det är stor efterfrågan på nätverksingenjörer och många av dem som examinerades vid MDH under vårterminen hade jobb redan när de slutade.
– Jag gick ut den 2 juni och började arbeta på Atea den 5 juni. Nätverksingenjörer är extremt eftertraktade och de som sökt jobb från min kurs har fått det på intressanta, stora företag på marknaden.

 I dagens digitaliserade samhälle behövs kompetens i nätverksteknik i nästan alla företag och organisationer. Kort kan man säga att så fort det finns två datorer som ska tala med varandra, så behövs ett nätverk. Arbetsuppgifterna för en nätverkskonsult varierar från nätverksdesign, problemlösning till drift och underhåll.
– I allt jag gör, varje dag på mitt arbete, har jag nytta av allt jag gjort under mina tre år på MDH. Utbildningen är särskilt inriktad på nätverk så vi som gått på MDH blir väldigt specialiserade och kunniga inom det området. Och det vet arbetsgivaren. 

Claes tycker att övergången från studier till arbete fungerade bra och tackar utbildningen för det, till stor del.
– Studietekniken Stuck in active, som innebar att vi fick nya problem varje vecka, gjorde att vi fick lösa många typer av problem och hann med flera moment. Gör man något mycket och ofta blir man också bättre på det.  Det var ett högt tempo på utbildningen, men det liknar situationen som råder på arbetsplatsen. Här arbetar man hela tiden med nya utmaningar, skriver rapporter och tar sig an nästa uppgift ”pang på”, så fort man är klar.

Lärarna på programmet arbetar mycket med säkerhet och har sin egen grund i arbete med routrar och switchar, som kan sägas vara ryggraden i nätverksteknik.
– Lärarna följer vad som sker just nu vilket är särskilt viktigt då nätverkstekniken är mitt i ett paradigmskifte. Det gör att vi studenter får aktuella kunskaper och vet vad den senaste forskningen säger. 

Studenterna lär sig bakgrunden, hur nätverk fungerar och utvecklas, men också hur de nyare nätverken ser ut.
– Som konsult, när man arbetar med flera olika företag, ser man att det kan finnas allt från nätverk som är omoderna och osäkra till hypermoderna datacenter hos kunderna. Då känns det bra att ha fått en god förberedelse för att kunna ta fram en bra lösning på det problem som man ska lösa.

Claes gick teknikprogrammet på Rinman och hade jobbat ett par år på Coop Forum i Eskilstuna när han sökte in till utbildningen. Nu vill han tipsa den som funderar på att utbilda sig: 
– Sök, ta chansen! På MDH får du alla verktyg du behöver, sen är det upp till dig som student att ge dig själv möjligheten att lyckas.