”Alla är lika mycket värda men har inte lika mycket”

2015-10-30 | Forskning/Samverkan

​Förra veckan firades den internationella FN-dagen i Sverige och i övriga delar av världen. Det var också under denna vecka som Jonas Stier, professor i sociologi vid MDH, besökte Hamreskolans tredjeklassare och föreläste om varför människor har fördomar och hur fördomar påverkar oss i mötet med andra människor.

 

– Människor är mer lika än olika. Vi pratar olika språk och ser olika ut, men har ändå mycket gemensamt. Till exempel behöver vi sova, äta, känna trygghet och närhet och prata med vänner. Alla kan försöka minska sina fördomar och det hjälper bland annat skolan er med genom att ni lär er saker och nya sätt att tänka, säger Jonas Stier.

Han sitter framför 40 nyfikna elever och håller upp en toalettpappersrulle, sedan en deciliter ris, en halvtom flaska vatten och till sist ett skadat rött äpple.
– Ni känner till FN och de mänskliga rättigheterna, att vi alla är födda fria och att vi är lika mycket värda och har samma rättigheter. När ni duschar använder ni kanske fem liter vatten, medan många människor och barn i världen inte har så mycket vatten att dricka per dag. Alla är lika mycket värda men har inte lika mycket, säger Jonas Stier.

När Jonas förklarar att flera miljoner människor i världen flyr undan krig räcker en av eleverna upp handen och berättar att hon ser det på nyheterna och att människorna är ledsna, bär trasiga kläder och svälter.
– Samtidigt är många av dem är välutbildade och kan lära oss mycket. Men vi har ofta en uppfattning om hur en person är utifrån hur han eller hon ser ut, är klädd, vilket land han eller hon kommer ifrån och om det är en man eller kvinna, säger Jonas Stier.

Självklart finns det regler i kulturer precis som det finns här på skolan. Till exempel får ni inte springa i korridorer eller slåss, för då blir något arg eller ledsen, berättar han. Men bara för att en person slåss ska vi inte tro att alla elever på den skolan gör det.
– Vi blir snabbt upprörda när vi får en repa på bilen så att vi lätt glömmer att resten av bilen fortfarande är fin, säger han och uppmuntrar eleverna att fundera på hur de skulle vilja att andra människor ska vara mot dem. Våga ta kontakt, var nyfikna och prata med varandra. Det är kul att träffa någon vi inte känner, avslutar Jonas Stier.