ABB presenterade nytt robotikstipendium på Exjobbsdagen

2014-11-14 | Student På campus

På Exjobbsdagen i Västerås den 13/11 besökte Dennis Helfridsson, chef för ABB-enheten Robotics, Mälardalens högskola för att presentera ett nytt stipendium för MDH-studenter.

Till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader, har ABB skapat ett stipendium för studenter från Mälardalens högskola (MDH). Varje år under fem års tid kommer ett exjobb eller en idé som har koppling till robotikområdet, med fokus på teknik och innovation, att belönas med ABB:s Robotikstipendium om 25 000 kronor per år. Stipendiet är inte programbundet och kan sökas av alla MDH-studenter - oavsett studieinriktning.

På Exjobbsdagen i Västerås den 13/11  presenterade Dennis Helfridson, chef för ABB-enheten Robotics, stipendiet för ett 60-tal studenter.

-        Vi på ABB vill hedra minnet av Björn Weichbrodt som startade företagets robotsatsning i början av 70-talet. Hans robotkoncept var ett stort steg i utvecklingen och dagens robotar bygger fortfarande mycket på samma idéer. Tack vare alla de duktiga medarbetare som arbetat vidare i Björn Weichbrodts anda så har vi utvecklats till att vara en av världens största aktörer inom robotar, säger Dennis Helfridson.

Stipendiet delas ut av ABB:s enhet Robotics tillsammans med Mälardalens högskola. Vinnaren utses av en jury som består av representanter från ABB och MDH. Stipendiet delas ut hösten 2015 och kan sökas från 1 februari till 31 augusti 2015.

Några tänkbara ämnesområden för stipendiet kan vara: robotnära komponenter som gripdon och sensorer, programmering, design, säkerhet, lönsamhet och nya användningsområden såsom appar.

-        Det känns extra roligt att vi kan dela ut stipendiet tillsammans med Mälardalens högskola som har ett viktigt civilingenjörsprogram inom robotik. Dessutom verkar både ABB och MDH i en region där automatiserad produktion är i framkant, avslutar Dennis Helfridsson

Vill du veta mer om kriterier, ansökan eller regler? Besök vår stipendiesida!