8B från Mariefredsskolan vann regionfinalen i Teknikåttan

2016-04-22 | På campus

Fyra taggade finallag återstod igår när Teknikåttans regionfinal avgjordes på MDH. I en nervkittlande tävling där det till slut bara skiljde en poäng mellan ettan och tvåan tog klass 8B från Mariefredsskolan hem segern. Syftet med tävlingen är att öka intresset för teknikutbildningar och eleverna fick därför också möta forskare och ta del av intressant teknikforskning vid MDH.

- Idag har vi sett många duktiga elever som verkligen har koll på teknik och naturvetenskap. Därför var det extra roligt att vi också kunde ge dem inspiration om spännande yrken som de kan välja i framtiden, säger Linda-Marie Engberg, administratör för Teknikåttan på MDH.

Innan gårdagens regionfinal har 85 klasser från Västmanland och Sörmland deltagit i kvalificeringstävling. De fyra lag som tävlade i regionfinalen var: Europaskolan Rogge 8A, Fryxellska skolan 8A, Mariefredsskolan 8B och Persboskolan 8.2. Tre elever från varje klass tävlade, men i vissa moment var fler elever inblandade. Totalt deltog cirka 100 elever och de som inte tävlade hejade i publiken.

Mariefredsskolan får nu ladda för riksfinalen i Uppsala den 19 maj. Teknikåttan, som är ett samarbete mellan 11 lärosäten, engagerar åttondeklasser i hela Sverige. Därför kommer 12 lag att mötas i finalen då det också tillkommer ett lag från Finland.

Under finaldagen bjöd MDH också på en inspirationstimme där högskolans fyra akademier visade exempel på yrken och utbildningar med koppling till teknik. Bland annat berättade professor Erik Dahlquist från Framtidens energi om ingenjörsprogram i energisystem och i industriell ekonomi. Han visade hur det går att mäta energiförbrukning i hemmet och hur man kan ändra sitt beteende för att minska energiförbrukningen. Lektor Gunnar Jonsson visade exempel på vad studenter på ämneslärarutbildningen i matematik/teknik får lära sig för att kunna undervisa i teknik på gymnasiet. Eleverna fick också träffa lektor Christine Gustafsson med robotkatten JustoCat, som bland annat används i demensvård. Lektor Mia Folke och doktorand Anna Åkerberg fortsatte sedan på temat hälsoteknik och visade upp olika hälsoteknikprylar för eleverna, som också fick möjlighet att mäta sin puls och testa en stressmätare.

– Det märktes att det var tävlingsdag där många elever hade hög puls och var förväntansfulla. Efter Inspirationstimmen hade eleverna koll på att MDH har en stor bredd på sina utbildningar och att de kan få utlopp för sitt teknikintresse inom jobb i både vård, skola och industri, säger Linda-Marie Engberg.

Resultatlista

Alla deltagande lag i regionfinalen fick prispengar sponsrade av ABB. 

  1. Mariefredsskolan 8B – 7500 kr
  2. Europaskolan Rogge 8A – 5000 kr
  3. Fryxellska skolan –  Persboskolan 2500 kr vardera