Text

10 tips för jobbintervjun

Ditt CV och personliga brev är klara. Du har skickat in ansökan och nu ska du på intervju. Det kan kännas jobbigt och nervöst, men oroa dig inte. Här får du 10 tips på hur du kammar hem drömjobbet.

Student och lärare som pratar.

1. Övning och förberedelser är din vän!

Gör det till en vana att spara jobbannonsen efter att du skickat in ansökan. På så vis kan du lätt gå tillbaka och dubbelkolla exakt vad jobbet innebär och vilka färdigheter och kvaliteter arbetsgivaren letar efter. Detta gör det lättare för dig att förbereda dig på frågor om hur du passar för tjänsten. 


2. Vilka frågor kommer dyka upp?

På intervjun kommer du få flera frågor från arbetsgivaren. Frågorna kommer både vara specifika till tjänsten du sökt men de kommer också vara generella. Tänk igenom vilka frågor du tror kommer komma på intervjun och öva på dem hemma. Glöm inte att ha ett bra svar på varför arbetsgivaren ska anställa just dig. Tänk också ut frågor som du vill ställa till arbetsgivaren. Att ställa frågor på intervjun visar att du är intresserad och engagerad i tjänsten. 


3. Läs på om arbetsgivaren

Kolla bland annat upp när företaget/verksamheten grundades, vad de har för målbild och filosofi, vilka tjänster och produkter säljer de, vilka är deras senaste nyheter. Detta ger dig en bra indikation på hur du ska svara på frågorna på intervjun och visar arbetsgivaren att du är intresserad. 


4. Vem håller i intervjun?

Om du vet vem eller vilka som håller i intervjun kan du förbereda dig bättre. Du kan kolla upp personerna på till exempel Linkedin för att se vilka kompetenser de har som tagit dem dit de är. Tänk på att komma ihåg deras namn. Det ger ett positivt intryck. 


5. Var och hur kommer intervjun ske?

Inte alla intervjuer sker ansikte mot ansikte. Ta reda på hur utförandet av intervjun är. Om du behöver ta dig till en plats ta då reda på i förväg hur du tar dig dit. Se till att vara i tid.

Är det en digital intervju via Zoom eller liknande, se då till att du har pålitlig uppkoppling.

Om det är en digital intervju med webbkamera kan det vara en bra idé att tänka på var du sitter så att din bakgrund är på ett sätt som du känner dig bekväm med och som representerar dig i samband med den tjänsten du vill ha. 


6. Kroppsspråk!

Det är okej att vara nervös men tänk då på att ditt kroppsspråk kan påverkas. Ditt kroppsspråk avslöjar mycket om dig som person. Tänk på att sitta eller stå rak i ryggen, men var inte för spänd. Försök slappna av så gott det går. 


7. Klä dig för rollen

Se till att vara hel och ren. Hur du presenterar dig själv är det första intrycket arbetsgivaren får. Se till att det är så bra som möjligt. Om möjligt kan du kolla upp om arbetsplatsen har en klädkod och i så fall klä dig enligt den. 


8. Vad ska jag ta med mig?

Ta med en kopia på ditt CV och personliga brev. Du kan även ta med dig arbetsprover om tjänsten kräver det. Du kan även med fördel ta med dig ett anteckningsblock och penna så du kan anteckna under intervjun. Glöm inte att vara närvarande på intervjun, sjunk inte för djupt ner i ditt anteckningsblock. 


9. Undvik utfyllnadsord som ”eh”

I början av intervjun brukar frågorna vara lite lättare. Det kan handla om klassiska frågor om dina tidigare anställningar och erfarenheter. När frågorna blir svårare kan man behöva tänka efter lite mer. Undvik då utfyllnadsord som till exempel ”eh”. Att undvika sådana ord gör att du visar upp mer självförtroende. Istället för ”eh” kan du ta någon sekunds paus innan du svarar på frågan. 


10. Följ upp

Efter intervjun kan du följa upp med ett tackmejl. Där kan du även passa på att skicka med information som du kanske har glömt säga under intervjun eller sånt som ni kommit överens om att du ska återkomma med, till exempel arbetsprover. 


Lycka till!