Text

En digital salstenta skriver du på din bärbara dator. Innan tentan behöver du gå igenom några steg för att du ska kunna skriva tentan i Inspera Assessment som MDH använder för digitala tentor.

Digital tenta

Digital salstenta med Inspera Assessment

En digital salstenta skriver du på din bärbara dator. Innan tentan behöver du gå igenom några steg för att du ska kunna skriva tentan i Inspera Assessment som MDH använder för digitala tentor.

Innan tentan

 1. Anmäl dig i Ladok. länk till annan webbplatsKom också ihåg att avanmäla dig om du inte kommer att genomföra tentan.
 2. Du behöver installera Safe Exam Browser på datorn. länk till annan webbplatsLäs mer om systemkraven härlänk till annan webbplats 
 3. Gå till https://mdh.inspera.com/länk till annan webbplats och logga in med ditt studentkonto. Använd demotentan för att få exempel på hur en tenta kan se ut i Inspera. Mer information om att göra en digital tenta på Insperas hjälpsidorlänk till annan webbplats
 4. Vissa tentor kan ha information från examinator som du kan läsa innan tentan.
 5. Läs också igenom högskolans examinationsregler och regler för salstentamen
 6. Om du inte har en bärbar dator eller kan låna en dator av någon måste du anmäla behov av lånedator till studenttorget@mdh.se. Anmälan om lånedator måste göras senast 10 dagar innan tentamenstillfället. Antalet lånedatorer är begränsat.


Vid tentamenstillfället

När du loggar in på Inspera för att genomföra tentan kommer du inte kunna använda internet eller dokument på din dator. Du kan endast genomföra tentan och de länkar som godkänts och ska användas i tentan inne i Inspera.


Du behöver:

 • ditt användarnamn/mejl och lösenord för MDH
 • en bärbar dator med Safe Exam Browser installerat
 • batteriet ska vara fulladdat vid start
 • ta med laddare till datorn
 • ta med id/giltig legitimation
 • var på plats minst 30 minuter innan tentan börjar och se till att allt fungerar och att du kan logga in


Kontrollera att:

 • du är uppkopplad mot Eduroam/högskolans internetuppkoppling.
 • batteriet är laddat och ta med laddare för att kunna ladda under tentan.
 • du kan logga in på mdh.inspera.com och se kommande tenta. 


Tentan sparas var 15:e sekund i Inspera. Tentavakterna hjälper dig om du får problem och kan se att dina uppgifer sparas samt hjälper dig med en lånedator om du får problem med din hårdvara/dator. Kontakta alltid en tentamensvakt om du tappar nätet.

Du kan klicka framåt och bakåt mellan frågorna om läraren har godkänt detta. Du kan också flagga en fråga du vill gå tillbaka till eller vill kontrollera svaret innan du lämnar in om examinator/läraren godkänt det.

När du är klar ska du tillkalla tentamensvakt. Du avslutar sedan och lämnar in tentan i Inspera.

Efter digital salstentamen

Ditt betyg ser du i Ladoklänk till annan webbplats. Vill du läsa eventuella kommentarer på den digitala tentan loggar du in på https://mdh.inspera.com/länk till annan webbplats


Kontakta Studenttorget

Frågor och funderingar?
Hör gärna av dig till Studenttorget på studenttorget@mdh.se