Stöldsäkert koppel kan vinna innovationspris

2014-09-30 | Student

”Jag har alltid haft en massa idéer i huvudet”, säger Elvira Synnelius. Efter ett och ett halvt år på innovationsprogrammet har hon redan startat det egna företaget Synnelius Designs och tagit fram ett hundkoppel med stöldskydd som gett henne utmärkelsen Framtidens innovatör i Västmanland. Torsdag den 2 oktober tävlar hon i SKAPA-stiftelsens nationella final i Stockholm.

 

Prisutdelning i regionsfinalen av Framtidens innovatör. Till vänster om Elvira Synnelius syns Västmanlands landshövding Ingemar Skogö, till höger Almi Mälardalens VD Billy Bergåker. Fotograf: Alexander Rispling.

 

Framtidens innovatör riktar sig till innovatörer under trettio år, med syftet att inspirera och ge stöd, så att de kan förverkliga sina idéer. Priset instiftades 2011 av SKAPA-stiftelsen. I tävlingen utses först en vinnare i varje region, sedan möts dessa i en nationell final i Stockholm. I år hålls finalen torsdag den 2 oktober.

I den nationella finalen av Framtidens innovatör 2014 tävlar Elviras Synnelius hundkoppel mot innovationer som till exempel sammankoppling av skidor och HTML-programmering för barn. Idén till kopplet fick Elvira redan på gymnasiet.

– Antalet hundstölder ökar i Europa och polisens begränsade resurser gör att brotten ofta prioriteras bort. Eftersom hundar har ett lågt rättsligt värde kan man stjäla dem och tjäna mycket pengar men ändå bara riskera låga straff ifall man skulle åka fast. För ägaren däremot har hunden oftast ett mycket högt emotionellt värde, säger Elvira Synnelius.

 

Det nya kopplet gör det omöjligt för tjuven att stjäla hunden när den står bunden. Kopplet går inte att knäppa upp eller dra över huvudet, och en kraftig, men ändå svårupptäckt stålvajer inuti lädret, gör att det inte går att skära av.

– Istället för att knyta fast kopplet drar man det runt en stolpe eller vad man vill binda hunden vid, och sedan fäster det i sig självt.

 

Under nästa år planerar Elvira Synnelius att börja producera hundkopplet i större skala och sälja det genom återförsäljare, exempelvis djurbutiker.

– Jag kommer behöva hjälp att planera lanseringen. Eventuellt behöver jag rekrytera en styrelse som kan hjälpa mig att hålla företaget på rätt kurs och sköta produktion och försäljning.

 

En framtid som innovatör

Det är inte första gången som Elvira prisas för sitt innovativa tänkande. Förra året kom hon och sju vänner på tredje plats i Mälardalen Open, en innovationstävling initierad av Automation Region. Temat var energismart boende och tillsammans med ett team på cirka 25 personer utvecklade gruppen en lekpark som genererar energi.

 

Parallellt med de återstående terminerna på innovationsprogrammet vill Elvira utveckla Synnelius Designs och kommersialisera hundkopplet. Efter examen är målet att satsa helhjärtat på företaget och på en vardag som entreprenör och produktutvecklare.

– Jag har redan massor av nya idéer inom andra områden och jag längtar efter att förverkliga dem, säger hon.

 

Fakta SKAPA

Stiftelsen SKAPA bildades till minne av Alfred Nobel och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och SEB.

Mer information om SKAPA-stipendierna och om finalerna i Stockholm finns att läsa här .