Sommarjobb med högskolepoäng

2019-07-03 | Utbildning

Varje år har studenter inom ingenjörsprogrammen produktion och produktdesign möjligheten att söka projektkursen sommarteknolog på Volvo GTO i Köping. Sommarteknolog är en kombination av ett sommarjobb samtidigt som studenterna parallellt läser en kurs på MDH. Kursen är ett resultat av samverkan mellan MDH, Volvo GTO och samverkansplattformen Mälardalen Industrial Technology Center (MITC).

— Genom sommarteknologerna så har vi fått kontakt med potentiella arbetstagare. Vi har dessutom effektiviserat vår produktion med hjälp av de lösningar som studenterna har tagit fram. Vilket för oss visar att det är såhär vi borde arbeta för att hitta rätt personer till vår verksamhet och för att inte tappa takten i utvecklingen, säger Vilhelm Söderberg, avdelningschef teknikspecialisterna på Volvo GTO.

Projektkursen ger studenterna 7,5 hp och ges under sex veckor på sommaren på Volvo GTO i Köping. Hittills har kursen gett möjligheter till både sommarjobb, examensarbeten och anställning efter examen.

— Vi har tillsammans med Volvo GTO haft möjligheten att erbjuda kursen till våra studenter i snart tio år. Projekten har under åren sett olika ut, men handlar framförallt om att kartlägga och effektivisera produktionen, säger San Aziz, universitetsadjunkt inom produktion och processutveckling vid MDH.

När kursen avslutas är det dags för sommarteknologerna att presentera sina förbättringsförslag som bygger på lösningarna för att effektivisera Volvo GTO produktion.

— Det är utmanande projekt som vi har fått, men jag ser verkligen fram emot de här veckorna. Det ska bli roligt att få applicera teori i praktiken, säger Anton Hoffman, student på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign.
 

Om Volvo GTO

Volvo GTO i Köping är en transmissionsfabrik och den ledande fabriken för tillverkning och montering av växellådor inom Volvokoncernen. Med sina 1 500 medarbetare har den en central roll och ansvar att försörja många av Volvos lastbilar, bussar och dumprar med växellådor runt om i världen. I fabriken tillverkas även marina drev för Volvo Pentas båtmotorer