Unga matematiker

Unga matematiker är en tävling för gymnasieungdomar i regionen, som anordnas av Mälardalens högskola tillsammans med regionens sparbanker och sparbanksstiftelser.

Vinnare Unga matematiker 2017

I finalen deltog åtta lag från regionen. Vinnare i tävlingen Unga Matematiker blev ABB Industrigymnasiums lag med Niklas Vatn, Josefin Stenberg och Axel Blom och samma skola tog även hem tredjeplatsen. Nyköpings tekniska gymnasium placerade sig på andra plats i finalen.
 

Olle Andersson, bankchef Swedbank tillsammans med vinnarna 2017 och Bo Wahlqvist, MDH.

Om Unga matematiker

Unga matematiker består av uppgifter kring rekreativ matematik, det vill säga matematik för nöjes skull, och vänder sig därför till alla gymnasieungdomar och inte bara till de ungdomar som har de högsta betygen i matematik. I lag om tre personer ska ungdomarna samarbeta för att lösa uppgifter i geometri, sannolikhetsberäkning, hastighet och tidsuträkningar.

Information och kontakt
Det är kostnadsfritt att delta. För frågor kring tävlingen kontakta Bo Wahlqvist på ungamatematiker@mdh.se eller 076-8031466.

En matematikkluring!
Det brinner och du måste släcka elden. Du måste ta dig från solstolen (A) till branden (B), men först måste du hämta vatten för att kunna släcka elden.

Beskriv kortaste vägen från A till B om du måste hämta vatten vid havet först.
*Facit hittar du nedan. 

Facit - matematikkluring (pdf 18 kB)
 

Samarbetspartners

Unga matematiker anorndas av Mälardalens högskola tillsammans med regionens sparbanker och sparbankstiftelser.