Barnabas resa till Sverige blev bok

Barnabas började sin resa på Idélab hösten 2015 och gav 2016 ut sin bok, Inspire me: Pursuit of Paradise, en berättesle som bygger på hans egen erfarenhet av att komma som ensam, ung kille till Sverige från Nigeria. Boken inspirerar till reflektion och känns mycket aktuell med tanke på de rådande flyktingströmmar vi ser runtom i världen.

 

Hur kom du i kontakt med Idélab?

– Jag kom in kontakt med Idélab hösten 2015 på Business school på Munktell Science Park, sedan dess har relationen bara växt.

Kan du berätta lite om din bok?

– Jag har skrivit och gett ut boken, "Inspire Me”. Boken handlar om hur jag lämnade min familj och mina vänner i Nigeria och gav mig iväg på ett äventyr utanför Afrika, utan medvetenhet om de konsekvenser som skulle följa. Jag beskriver mycket tydligt i min bok om hur det är att gå från äventyrare till ensamkommande flyktingbarn mitt i ingenstans i Marocko. Bokens budskap är att ingen flykting ska behöva tänka att det är kört redan från början när denne inte kan det svenska språket. Varje flykting som precis har flytt från ett annat land för att börja om ska få stöd av denna bok och kunna inspireras av mig, som har lärt mig språket och integrerats utan komplikationer. Läsaren ska få inspiration som får denne att intala sig själv att, ”kan han så kan jag”. Jag uttrycker mig på ett rätt så ovanligt sätt och berättar på djupet om hur man kan använda det som finns runt omkring sig som motivation, hur DU som nykomling kan se saker ur ett större perspektiv samt tänka utanför ramarna, även när det känns tufft.

Vad har Idélab betytt för dig när det kommer till förverkligandet av din idé?

– Idélab har varit stödjande under hela processen av bokens utveckling, från start till färdig produkt. Jag minns t.ex. att jag ringde Marius klockan nio på kvällen med en idé om att förbättra min produkt och behövde någon att brainstorma med - och han svarade!

Hur skulle du beskriva Idélab för personer i ditt nätverk?

– Jag skulle beskriva Idélab som ett labb där idéer förverkligas.