Viktor har siktet inställt på global hälsa

2017-03-13 | Utbildning Student

Ämnet folkhälsa blir alltmer populärt. Fokus ligger på att stärka hälsotillståndet i en befolkning eller viss grupp med hjälp av folkbildning. Att förhindra smittspridning och en ohälsosam livsstil är också centrala frågor. Det var bland annat därför Viktor Ahlqvist valde att söka till folkhälsoprogrammet vid MDH. Han vill göra skillnad för många.

 

Viktor Ahlqvist är 23 år gammal och kommer från Stockholm. Han går sista terminen på utbildningen och skriver just nu sin c-uppsats om motiverande samtal och alkoholvanor hos kvinnor. För hans del var det en slump att han hamnade på MDH.
– Jag var intresserad av individhälsa och jobbade som personlig tränare under en tid. Sedan växte mitt intresse för hälsa ur ett bredare perspektiv på samhällelig och global nivå. Det var i den här vevan jag upptäckte MDH och folkhälsoprogrammet och jag är jätteglad att jag tog chansen att söka hit, säger Viktor Ahlqvist.

När Viktor blev antagen till utbildningen flyttade han till Västerås. Han fick bostad tack vare bostadsgarantin som MDH erbjuder nyinflyttade studenter.
– Det var skönt att flytta hit. Det är en bra och lagom stor stad som har allt. Högskolan är inte jättestor, vilket möjliggör bra relationer och god gemenskap med både lärare och studenter, säger han.

Folkhälsoprogrammet vid MDH ger bredd och kunskap inom folkhälsovetenskap, arbetslivskunskap och hälsofrämjande arbete. Detta kombineras med kommunikation, ledarskap, ekonomi och entreprenörskap – ur ett hälsoperspektiv.
– Vi lär oss att kartlägga och analysera olika gruppers hälsotillstånd samt identifiera, genomföra och utvärdera förbättringsåtgärder. Utbildningen genomsyras av tät kontakt med arbetslivet genom bland annat projektarbeten, praktik, examensarbete samt genom externa föreläsare från olika delar av samhället, vilket är jättebra för då får man ett hum om vad det är man gillar och vill inrikta sig på, säger Viktor Ahlqvist.

Under termin fyra passade Viktor Ahlqvist på att studera utomlands. Han åkte på ett MDH-utbyte till Columbus Ohio och läste kurserna Business, Social Policy och Behavioural Science.
– Det var jättehäftigt! Jag har träffat vänner för livet. Studietakten är densamma och man läser allt på engelska, sen tillgodoräknar man alla kurserna här. Man utvecklar sin språkförmåga och förmågan att bli mer driven och självständig. Att åka på utbyte är en kulturell och social utmaning som jag skulle rekommendera alla att testa under studietiden, säger han.

Efter examen ska Viktor Ahlqvist söka till en mastersutbildning för att komma närmare sitt drömjobb som förhoppningsvis tar honom till en internationell arena.
– Folkhälsoutbildningen är arbetsmarknadsrelevant och ger bra förberedande kunskap till att studera vidare eller att direkt gå ut i arbete. Lärarna är helt fantastiska och har bidragit till ett gott studieklimat. Min dröm är att arbeta internationellt med epidemiologi, det vill säga sjukdomsspridningar som Tuberkulos och liknande. Jag vill med små medel kunna göra skillnad för många människor, säger Viktor Ahlqvist.