”Vi gav aldrig upp”

2017-10-16 | Utbildning Student Omvärld

Efter batteristrul, byte av tävlingsklass och dagstemperaturer på över 40 grader har MDH Solar Car tagit sig 300 mil genom Australien. Sex dagar efter starten rullade solcellsbilen, inför ett jublande MDH-team, in i mål i Adelaide.

 

MDH Solar Team och solcellsbilen vid målgången i Adelaide, Australien.

Lördagen den 14 oktober klockan 09:40 körde MDH Solar Car i mål, efter att ha kört 300 mil genom Australien. Av de totalt 23 bilar, som deltog i adventure-klassen, nådde solcellsbilen från MDH målet som bil nummer fem i Bridgestone Solar Challenge, som hålls i Australien vartannat år.

- Vi är extremt nöjda med att vi kom i mål med vår bil. Det har varit svårt och utmanande, men vi gav aldrig upp och därför klarade vi det, säger Evelina Edström, PR-ansvarig i MDH Solar Team.

På grund av att frakten av solcellsbilens batteri tog längre tid än planerat, hann inte teamet ta sig till det första stoppet i tid och blev därmed tvungna att byta från tävlingens challenger-klass till den så kallade adventure-klassen. Under de sex dagarna, som tävlingen pågick, fick teamet vara med om både extrem hetta och spöregn. Som högst nådde termometern 44 grader.

- När bilen stod stilla var det varmt, men tack vare vårt kylsystem blev körningen behaglig, säger en av förarna.

Trots att MDH Solar Team ställdes inför flera utmaningar under tävlingens gång så är man nöjd med resultatet.

- Vi gjorde det bästa av situationen och de blev ett väl godkänt resultat. Det var tuffare än väntat och  problemlösning på plats sattes verkligen på prov. Men vi har fått nya vänner på andra universitet och mycket erfarenhet som vi kommer att ha med oss resten av livet, säger Evelina Edström.

Tisdagen den 17 oktober landar teamet på Arlanda och sedan börjar arbetet med att få nya studenter engagerade i att utveckla solcellsbilen för att kunna vara med i tävlingen 2019.  

- Vi hoppas att fler studenter ska känna inspiration och motivation att fortsätta med projektet. Detta är en tävling som gynnar miljön, framtidsperspektiv inom ingenjörskap och fordonsaspekt samt skapar kontakter runtom i världen, säger Evelina Edström.