Världsledande dataforskare samlas i Västerås

2014-09-12 | Forskning/Samverkan

Den 14-19 september står Västerås som värdstad för den internationella konferensen ASE2014, som arrangeras av Mälardalens högskola (MDH) och där mer än 250 deltagare från akademi och industri samlas för att ta del av den senaste forskningen inom programvaruutveckling.

ASE står för Automated software engineering och är en årlig internationell konferens om automatiserad programvaruutveckling, ett forskningsområde där MDH är internationellt framstående. Årets upplaga arrangeras på Aros Congress Center i Västerås, och förra året ägde den rum i Palo Alto i Kalifornien.

– Vi är väldigt stolta över att få arrangera ASE2014. Det är den 29:e gången konferensen hålls men den har aldrig varit i Sverige. Man tävlar om att få anordna den och vi vann över både London och Beijing, säger Ivica Crnkovic, professor i industriell programvaruteknik vid MDH.

ASE2014 är andra tillfället på kort tid som MDH lockar till sig världsledande forskare inom datavetenskap, och konferensen erbjuder ett unikt tillfälle för samverkan mellan forskare världen över, samt mellan akademi och industri.

– Vi har arbetat med att förbereda konferensen under två år och det är spännande att det äntligen är dags. För forskare och doktorander på MDH, liksom för industriella samarbetspartner i regionen, är ASE2014 ett utmärkt tillfälle att uppdatera sig på vad som ligger i forskningens framkant – och förstås att samverka och nätverka med experter från hela världen. För MDH, liksom för Västerås stad och företagen i regionen, är konferensen en möjlighet att visa upp sig för det internationella forskarsamhället inom datateknik, säger Malin Rosqvist som är projektledare tillsammans med Ivica Crnkovic.

Programvaruutveckling handlar om att hitta ett systematiskt, disciplinerat och mätbart sätt att utveckla, använda och underhålla programvara, alltså ett datorprogram. Nu forskar man i att automatisera delar av den utvecklingen, till exempel ska ett nytt program kunna generera och genomföra test av sig själv medan utvecklaren skapar det. Målet är att göra arbetet mer effektivt och producera program med högre kvalitet. Samtidigt måste arbetet göras på ett säkert sätt och med bibehållen kontroll – datorerna får inte själva ta alla beslut.

Fullständigt program för ASE2014 finns att se här .