Välbesökt karriärdag för sjuksköterskor

2018-02-02 | Student Alumni På campus

Cirka 200 studenter och alumner från sjuksköterskeprogrammet besökte Karriärdagen på MDH i Västerås igår för att knyta kontakter med presumtiva arbetsgivare och få information om vilka möjliga karriärvägar det finns inom yrket.

Bland utställarna fanns ett 90-tal representanter från landsting, kommuner och privata aktörer i bland annat Sörmland, Västmanland, Dalarna, Uppsala och Stockholm. Under dagen fick besökare möjlighet att träffa och knyta kontakt med utställarna, prova på olika vårdmoment samt få information om hur det är att arbeta inom olika verksamhetsområden.
 

– Det är första gången vi är med på Karriärdagen som MDH anordnar. Det är en möjlighet för oss att skapa intresse för och profilera vår verksamhet. Jag jobbar på ambulanssjukvården i Sörmland och vi behöver personal, så min förhoppning är att knyta kontakter med drivna och engagerade studenter från högskolan, säger Carina Axén.

Dagen riktade sig till sjuksköterskestudenter i grundutbildning och specialistutbildning på MDH:s samtliga utbildningsorter men också till alumner som har arbetat i några år. 

Studenten Dhafar Alkateb går sjätte och sista terminen på sjuksköterskeprogrammet vid MDH i Eskilstuna. Hon tog chansen att prata med utställarna och lyssna på de presentationer som hölls under dagen.

– Vilket fantastiskt initiativ av MDH att arrangera en sådan här dag. Jag blev förvånad över hur många olika utställare som var här, och från så många olika delar av landet. Eftersom jag snart är klart sjuksköterska är den här dagen jättevärdefull för mig. Jag vill jobba och få erfarenhet av olika vårdverksamheter så jag knyter kontakt med så många som möjligt här idag. I framtiden kan jag också tänka mig att plugga vidare till anestesisjuksköterska, säger Dhafar Alkateb.
 
    
Även studenter från termin två tog chansen att dra nytta av dagen. 
–  Jag har precis börjat min utbildning och vet inte riktigt än vad det är jag vill jobba med efter examen. Det verkar finnas oändligt många möjligheter. Jag gick hit för att prata med personal som jobbar inom olika delar av vården så jag får ett hum om vilket område det är som passar och intresserar mig mest, säger Jesper Larsson, 23 år.
 

Det är tredje året i rad som MDH arrangerar Karriärdagen för sjuksköterskor. Ansvariga för arrangemanget planerar en karriärdag även nästa år.

– Så länge arbetsgivare och studenter värdesätter initiativet är dagen absolut värd att satsa på, säger Gertrud Fager, projektledare för Karriärtorget.

Utställarna under 2018 års Karriärdag var: Landstinget Sörmland (HR, ambulanssjukvården, anestesikliniken, barn- och ungdomskliniken, infektion och lungkliniken, kirurgkliniken, kvinnokliniken, medicinkliniken, primärvården och vårdplatsenheten), Stockholms läns landsting (Södersjukhuset och Södertälje sjukhus), Södertälje kommun, Västerås stad, Vårdbemanning Sverige AB, VIPS linjeförening, Region Östergötland, Landstinget Dalarna (Avesta lasarett och vårdcentral Avesta), Attendo, Avesta kommun, Enköpings kommun, Eskilstuna kommun, Katrineholms kommun, Köpings kommun, Nyköpings kommun, Vårdförbundet, Region Västmanland (HR, barn- och ungdomskliniken, barn- och ungdomspsykiatrin, geriatrik, infektionskliniken, kirurgkliniken, kärlkliniken, medicinkliniken i Västerås/Köping, onkologkliniken, operationskliniken, ortopedkliniken, primärvård).

Karriärdagen för sjuksköterskor arrangerades av Karriärtorget på MDH i samarbete med akademin för hälsa, vård och välfärd vid MDH.