Träffa ingenjörsstudenten från MDH som skapar konst i stor skala

2016-10-24 | Student

Barrett Sauters flyttade från New Orleans i USA till Sverige för kärleken. Men det var utbildningen på MDH som fick henne att stanna. Idag pluggar hon civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign och använder sina kunskaper för att bygga konstverk.

 

 

Barrett Sauters läser civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign, en utbildning hon valde då hon har ett brinnande intresse för konst. Under programmets första år läser samtliga studenter kurser om till exempel materiallära, hållfasthetslära och produktionsteknik. Sedan väljer de mellan inriktningarna produktion eller produktdesign. Barrett valde produktdesign eftersom hon tycker om att skapa stora konstruktioner av rörliga delar i material som metall, plåt och trä.
– Jag har alltid varit superfascinerad av den här typen av konst men aldrig tänkt att jag skulle kunna göra det som ett jobb. Men efter en tid på programmet har jag insett att det faktiskt är en möjlighet, säger hon.

Kunskaperna har lett till skarpa uppdrag  
Valet att gå en ingenjörsutbildning har passat perfekt, menar Barrett.
– Den ger oss en bred bas som gör det möjligt att arbeta som ingenjör inom många olika områden, och de här kunskaperna är verkligen användbara för det jag vill göra, säger hon.

Trots att Barrett fortfarande studerar har hon redan fått in en fot på arbetsmarknaden. I samband med sitt exjobb tog hon kontakt med CrossFit Walleye, ett gym baserat i Västerås.
– Jag föreslog en stor, hängande skulptur som representerar företagets värdegrund. De fick en CAD-modell av skulpturen tillsammans med instruktioner för hur den ska tillverkas och de blev jätteengagerade i idén, så nu har vi startat processen att få skulpturen tillverkad för deras lokal, säger Barrett.

 

Målet är ett eget företag
Rådjuret, ett verk som hon tog fram inom ramen för kursen Entreprenörskap, står i en konstutställning på Societe KSK Kreativa i shoppingcentret Gallerian i Västerås. Barrett har även nyligen fått i uppdrag att ta fram skulpturer som ska bli en permanent del av Gallerians lokaler. Hennes mål är solklart: Att starta ett eget företag inom konstproduktion för företag och det offentliga rummet.
– Jag vill helst göra verk för till exempel skolor, sjukhus och parker. Konsten som är en del av våra allmänna utrymmen är designad, tillverkad, vald, installerad och underhållen. Det pågår mycket arbete bakom kulisserna och jag vill vara en del av det, säger Barrett.

Trivs på MDH 
Barrett kommer från New Orleans i USA och flyttade till Västerås för kärleken, för sex år sedan. Var hon hamnar efter examen beror på karriären, men hon trivs bra i Sverige och på MDH.
– Mina favoritsaker med MDH är att jag har kunnat skapa goda relationer med lärarna, fått mycket tid i verkstäderna och haft möjlighet att testa det jag lär mig i praktiken. Om du vill skapa nya saker är det här programmet perfekt, för du kommer lära dig allt du behöver, säger Barrett.