Tidig julklapp till MDH

2014-12-19 | Forskning/Samverkan

Mälardalens högskola var lyckosamma när KK-stiftelsen delade ut forskningsmedel i slutet av förra veckan. Bland annat får högskolan över 20 miljoner kronor till mjukvaruutveckling inom inbyggda system och hälsoteknik.

Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK) finansierar forskningsprojekt som bedrivs i samverkan mellan akademi och näringsliv. Efter årets sista styrelsemöte meddelade stiftelsen att man beviljar 22 nya forskningsprojekt med medel på 120,7 miljoner kronor. Av dessa går alltså omkring en femtedel till MDH.

Fem av högskolans beviljade projekt handlar om mjukvaruutveckling, om att förbättra funktion och säkerhet på medicinsk utrustning och andra inbyggda datorer som finns i allt från hemelektronik till bilar i dagens samhälle. Några av samarbetspartnerna är ABB, Sandvik AB och Motion Control AB.

− Vi startade upp vår verksamhet inom inbyggda system på 80-talet och sedan dess har nästan alla våra aktiviteter inom forskning och utbildning varit starkt kopplade till näringslivet. Vi vill bedriva forskning som resulterar i något verkligt, och vi ser samproduktion som en förutsättning för det. Det skapar värde för våra studenter och forskare, samarbetspartners och i förlängningen hela regionen, säger Damir Isovic, akademichef vid akademin för innovation, design och teknik på MDH.