Teknik och samverkan i fokus när Stefan Löfven besökte MDH

2015-04-21 | På campus

Tisdag 21 april besökte Sveriges statsminister Stefan Löfven Mälardalens högskola (MDH) för att höra mer om hur högskolan samverkar med det omgivande samhället, och om den utbildning och forskning som bedrivs inom robotikområdet.
– Det luktar framtid här, konstaterade Stefan Löfven vid besöket.

Stadsministern var på plats i Västerås för att besöka Innovationsriksdagen samt MDH. Besöket på högskolan inleddes med ett samtal med rektor Karin Röding och prorektor Paul Pettersson kring MDH:s verksamhet. Fokus i diskussionerna kom att hamna på högskolans samverkan med det omgivande samhället, och den allt mer framstående forskningen.  

Stefan Löfven besökte även laboratoriesalarna på akademin för innovation, design och teknik där han fick chansen att titta närmare på några av de robotar som utvecklats av högskolans studenter. Två av dem, Anette Hilmersson och Weronica Kovala från civilingenjörsprogrammet i robotik, presenterade sitt projektarbete Naiad, en undervattenrobot som ska kunna hitta tunnor med miljöfarligt material i Östersjön. Även forskare inom inbyggda system, ett område där MDH är världsledande, berättade om vad de arbetar med.

– Vi är naturligtvis både glada och stolta över att statsministern vill se konkreta exempel på hur vi bedriver vår forskning och utbildning. Det var roligt att han besökte labbsalarna, fick se robotarna och lyssna till när våra studenter och forskare berättade om dem, säger akademichefen Damir Isovic.