Tävla med din forskning i Forskar Grand Prix!

Dags att anmäla intresse

2015-04-29 | Forskning/Samverkan

Den 25 september är det återigen dags för Forskar Grand Prix - en tävling för forskare i att på fyra minuter göra den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning. Årets deltävling arrangeras på Culturen i Västerås.

 

 

Under vetenskapsfesten ForskarFredag hålls Forskar Grand Prix och pågår samtidigt på flera orter i Sverige. Vinnarna av deltävlingarna möts i en riksfinal i Stockholm, som arrangeras av Vetenskap & Allmänhet och forskningsråden Formas, Forte, Vetenskapsrådet och Vinnova.

– Det var en rolig och lärorik upplevelse att medverka. Vi fick professionell coachning i presentationsteknik som var nyttig både under själva tävlingen men också i andra yrkesmässiga och privata sammanhang. Det var även roligt att lära känna kollegor från andra lärosäten och få höra lite om många olika forskningsområden, säger Eric Hansen, universitetslektor i psykologi och fjolårets MDH-finalist.

Tävlingsupplägg

Mellan 5-9 deltagare tävlar i varje deltävling. Deltagarna ska arbeta med forskning inom privat eller offentlig sektor i Sverige och vara högskolelärare, forskare, personer som arbetar med att tillämpa vetenskap eller teknik eller forskarstudenter. Varje tävlande får fyra minuter på sig att genomföra sin presentation live på scen inför jury och publik. Därefter bedömer och poängsätter juryn framträdandet utifrån tre aspekter: framförande (scennärvaro och gestaltning), förståelse (berättande och begriplighet) och forskning (vetenskaplighet). Efter att alla tävlande framfört sin presentation görs en snabbrepris på 30 sekunder och publiken får då rösta på sin favorit.

Mål och syfte

Detta är en tävling i det bästa sättet att presentera och kommunicera forskning, inte om vilket forskningsprojektet som är bäst. Tävlingen skapar medvetenhet om vad som krävs för att kommunicera effektivt med omvärlden. Deltagare från alla olika forskningsinriktningar och miljöer vid MDH är välkomna att anmäla intresse och förhoppningsvis kan tävlingen även leda till tvärvetenskapliga samarbeten. I urvalet tar vi hänsyn till jämn könsfördelning. 

Anmälan

Intresseanmälan gör du senast den 15 maj till din akademikommunikatör. Efter att ett urval har gjorts kommer du att bli kontaktad och få mer information. 
 
• EST – Jessika Hedén
• HVV – Dani Franjkovic
• UKK – Anna Helfridsson