Sveriges yngsta professor i energiteknik?

2016-05-10 | Forskning/Samverkan

Konstantinos Kyprianidis är ny professor i energiteknik vid Mälardalens högskola (MDH) och därmed kan 32-åringen vara landets yngsta med den befattningen. "Jag känner mig stolt och glad men inser även att det innebär ett stort ansvar".

 

Grattis! Berätta lite om din resa hittills och hur du lyckats komma så långt på relativt kort tid.

– Tack! Det känns helt fantastiskt. Jag tror att det bland annat beror på att jag har en bred arbetslivserfarenhet. Jag har arbetat inom många olika arbetsområden och varit involverad i många olika typer av projekt. Jag har erfarenhet, inte bara av forskningen, utan även av utbildning och undervisning, internationella samarbeten, industri och konferensarrangemang.

Konstantinos startade sin ingenjörsresa i Grekland, fortsatte till Storbritannien på Cranfield University och landade så småningom på Chalmers i Göteborg, där han blev docent. Innan vägarna bar till MDH hann han också med att arbeta på Rolls-Royce som principle performance engineer och även i Brasilien där undervisning stod på agendan. Hans forskningsområde inom modellering och optimering av energisystem är brett. Det innefattar bland annat kraftvärmeverk simulering och optimering, nära infraröd spektroskopi, och även design av framtidens flygplansmotorer ur ett hållbart perspektiv.

Under de senaste åren har han arbetat som docent i energiteknik och programsamordnare för energiingenjörsprogrammet och civilingenjörsprogrammet i energisystem på MDH.

Nya utmaningar

Att bli professor har varit en del av hans dröm.

– Det här ligger utanför min bekvämlighetszon, men ska bli otroligt spännande, eftersom jag alltid ser fram emot nya utmaningar i mitt arbetsliv. Det kommer att bli svårt att fylla Erik Dahlquists plats nu när han går i pension, men jag får helt enkelt sätta min egen prägel på rollen. Kontinuerlig utveckling är viktigt för mig och jag kommer att satsa på att hitta vägar för att förbättra och effektivisera.

Ytterligare ett prioriterat område för Konstantins Kyprianidis är en bra arbetsmiljö. Något som kännetecknar Sverige, som jag märkt efter att ha arbetat i olika länder, är hur viktigt det är med en god arbetsmiljö. Trivs man på jobbet blir samarbetet betydligt enklare och man mår mycket bättre, säger han.

Den nya rollen innebär inte att han kommer att sluta undervisa.

– Vi har otroligt fina studenter och jag ser fram emot att få se var de hamnar efter avslutade studier. Att undervisa blir aldrig tråkigt eftersom varje student är unik. Det känns som om jag kan lära mig lika mycket av dom som dom kan lära sig av mig.

Till Konstantinos Kyprianidis personliga presentation.