Studievägledaren tipsar: så gör du dig redo för terminsstart

2016-07-18 | Student

Är du nyantagen student och känner att det är mycket att tänka på inför ditt livs resa som snart ska börja?
Bara lugn. Här är studievägledarens bästa tips som gör dig väl förberedd inför terminsstarten.

Som blivande student är du säkerligen förväntansfull och laddad inför uppgiften som väntar. Att börja studera på högskola är att kliva in i en ny värld och den här tiden kommer att ge dig kunskaper, minnen, erfarenheter och kontakter som du kommer bära med dig resten av ditt liv.
Samtidigt är det också en period som ställer stora krav på ditt eget ansvarstagande och i slutändan är det bara du själv som kan se till att du får ut maximalt av din studieperiod. Men lite hjälp på vägen skadar inte. Här kommer därför tipsen på hur du ser till att komma väl förberedd till terminsstarten.

Tatjana Norbäck är studievägledare på MDH och menar att planering är nyckeln till en lyckad studietid.
– Du måste hänga med i tempot redan från början så planera din tid. Du kanske kommer ha tre obligatoriska föreläsningar i veckan och resterande tid är inte schemalagd. Där måste du plugga på egen hand. Heltidsstudier innebär samma sak som att ha ett heltidsarbete så skjut inte fram pluggandet för helt plötsligt är det dags för tentan, inlämningen eller redovisningen, säger hon.
Tänk på att högskolestudier är något helt annat än att studera på gymnasiet.
– Det är stor skillnad. På gymnasiet läste du många kurser samtidigt medan du på högskolan läser en eller två vid samma tillfälle. Färre saker att koncentrera dig på men lika mycket plugg. På högskolan har du själv ansvar för dina studier.

Den första konkreta åtgärden du som ny student bör göra är att stämma av checklistan på MDH:s hemsida med rent praktiska detaljer och se till att du har koll på den. Det handlar om alltifrån registrering och upprop till scheman och att skaffa ditt MDH-kort. 
Checklistan hittar du här!

När du har bockat av checklistan och är inställd på att själv planera din egen tid och ta eget ansvar för dina studier har du kommit en bra bit på vägen. Men Tatjana Norbäck poängterar också att du inte får glömma bort att ha roligt och njuta av din studietid. Ett bra tips för att lyckas med detta är att knyta kontakter med dina kurskamrater.
– Ofta kan det vara en bra idé att plugga tillsammans med sina kurskamrater. Lärandet underlättas av att diskutera frågeställningar i grupp. Dessutom är det roligare än att studera på egen hand, vilket är en faktor som inte ska underskattas. Ta ansvar för dina studier och se till att ha kul, säger hon.

Studieteknik – några konkreta tips

Plugga tillsammans

Ett bra sätt att ta in information är att diskutera och behandla uppgifter och problem i grupp. Att plugga tillsammans med sina kurskamrater är också ett bra sätt att knyta kontakter – som gör att din studietid blir roligare.

Planera din tid

Ingen kommer säga åt dig när det är dags att plugga och när du har fritid. Det är helt upp till dig själv att se till att du lägger ner tillräckligt med tid som krävs för att klara studierna. Se det som ett heltidsjobb med åtta timmars arbetsdag. Skjut inte upp allt till sista dagarna innan tenta eller inlämning.

Håll koncentrationen uppe - ta pauser

Ingen kan koncentrera sig hur länge som helst. Därför är det viktigt att du tar regelbundna pauser för att kunna ta till sig information på ett effektivt sätt. Men ha självdisciplin så att pauserna inte blir för långa och kom ihåg att lägga telefonen åt sidan när du pluggar.

Glöm inte att anteckna

Att läsa är bra, men att anteckna medan man läser är bättre. Genom att själv skriva ner nyckelord sätter sig informationen bättre. Rita gärna egna mind-maps för att få en överblick.

Välj en miljö som passar dig

Se till att sitta i en miljö där du verkligen kan koncentrerad dig. Mälardalens Högskola har bibliotek och många studielokaler som du kan sitta och studera i, själv eller tillsammans med andra.