Strålande vinnare i innovationstävlingen LYS

2014-05-16 | Forskning/Samverkan

19 bidrag har tävlat i LYS – en innovationstävling där Eskilstuna kommun och Västerås stad vill få fram smarta lösningar inom klimateffektiv teknik. De fyra vinnarbidragen kommer nu att provas i kommunernas testmiljöer i samarbete med forskare från Future Energy Center på Mälardalens högskola.

LYS riktade sig till företag över hela Sverige som på olika sätt arbetar med klimateffektiv teknik. Bidragen tävlade i fyra tävlingskategorier: klimatsmart utomhusbelysning, klimatsmart inomhusbelysning, klimatsmart solavskärmning och visualisering av energianvändning.

– Genom innovationstävlingen LYS har vi fått fram flera strålande lösningar som svarar väl mot kommunens utmaningar med att bli ett mer klimatsmart samhälle, säger Ulla Persson, kommunstyrelsens ordförande, Västerås stad.

En jury med experter inom teknik, energi, hållbar utveckling och innovation har valt ut fyra vinnare. Prisutdelningen skedde 15 maj på framtidens stora mötesplats för klimateffektiv teknik – Kokpunktens Science Center i Västerås.

  • Saber Visualizer framtagen av KYAB i Luleå : Ett anpassningsbart visualiseringssystem som hjälper fastighetsägare att minska energiförbrukningen med 10-30 procent. (Vinnare 1 i kategorin visualisering av energianvändning)
  • Tjänsteplattformen energiinfo framtagen av Svenska Energigruppen i Uppsala : En öppen plattformsmiljö för att lagra, hantera, analysera och visualisera energirelaterade tjänster och som kan koppla olika leverantörers tjänster till elnätbolagens olika databaslösningar. (Vinnare 2 i kategorin visualisering av energianvändning)
  • SP3 framtagen av  Parans Solar Lightening i Göteborg : Ett system för inomhusbelysning som kan leda solljus djupt in i byggnader dit ljuset inte annars når. (Vinnare i kategorin inomhusbelysning)
  • HALO framtagen av  Maksan Magnetic Blinds i Bromma : En lösning för solavskärmning som anpassar ljusinstrålning utifrån för varje individuellt fönster i en byggnad. (Vinnare i kategorin solavskärmning)
  • Link framtagen av Resense Design i Nybro får av juryn ett hedersomnämnande för sitt inspirerande koncept med aktiv konst för energivisualisering, då lösningen inte var färdig för demonstration inom ramen för LYS-tävlingen.

Senare i år kommer de vinnande bidragen att testas i utvalda testmiljöer hos kommunerna och forskare från Future Energy Center på Mälardalens högskola kommer att delta i arbetet.

– De vinnande bidragen är klimatsmarta, innovativa och testbara lösningar. Vår förhoppning är att de kan bidra till Eskilstuna kommuns klimatmål att minska energianvändningen med 25 procent till 2020, säger Per Ekstorm, projektledare inom Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen på Eskilstuna kommun.

Efter testerna sker en utvärdering och därefter hjälper och Sustainable Business Mälardalen (SusBiz) företagen med att ta fram en affärsutvecklings- och finansieringsplan.