Spännande studentprojekt och nya innovationer på Tekniska Mässan

2010-10-18 | Forskning/Samverkan

Undervattensrobotar, innovativa automationslösningar, produkter med inbyggda system… Utbudet på Tekniska Mässan i Stockholm den 19-22 oktober är både brett och spännande. Mälardalens högskola finns representerad på flera håll, bland annat genom högskolans samarbetsprojekt Automation Region och minST, och forskningsprofilerna Mälardalen Real-time Research Centre, MRTC, och Intelligent Sensor Systems, ISS.

ISS, som bedriver forskning inom områdena artificiell intelligens, medicinsk teknik, trådlös kommunikation och robotik, kommer att visa exempel på examensprojekt inom robotik. Mälardalens högskola har Sveriges enda civilingenjörsutbildning i robotik, och sistaårsstudenterna får varje år i uppgift att skapa robotar med olika användningsområden.

- Till Tekniska mässan har vi med undervattensroboten Ralf II, som på sikt ska kunna användas för miljösanering och giftdetektion i sjöar och hav. Andra robotar våra studenter utvecklat är månroboten Roony som ska navigera i månens svåra miljö, och den fotbollsspelande roboten Saga som är ett exempel på intelligent fordon med autonom uppdragsplanering, berättar Mikael Ekström, lektor i robotik vid Mälardalens högskola.

Innovationstorg med affärscoachning

På Tekniska Mässan kommer även forskningsresultat som kommersialiserats att demonstreras av forskare från MRTC, högskolans forskningscentrum med fokus på inbyggda datorsystem.

- Vi ger exempel på hur företag kan arbeta tillsammans med högskolan för att utveckla nya, framgångsrika produkter och tjänster. Och vi hoppas på att träffa ännu fler industripartners bland besökarna, säger Malin Rosqvist från MRTC.

En nyhet på årets mässa är Innovationstorget, som Mälardalens högskola via expertkompetensprogrammet minST ansvarar för. Här visas nya produkter och tekniska innovationer med inbyggda system, och även de nominerade bidragen i den populära tävlingen Swedish Embedded Award. Dessutom erbjuds affärscoachning där erfarna coacher ger råd till innovatörer och entreprenörer kring hur de kan ta sin idé vidare.

- Företag som är öppna för kompetensutveckling och nya teknikutmaningar har goda förutsättningar för tillväxt. Genom ökad kunskap tillförs nya funktioner för utveckling av varor och tjänster, vilket vi efter tio års verksamhet kan visa i ett antal nya och spännande produkter, säger Anders Martinsen från minST.