Sommarkurs ger lön, arbetslivserfarenhet och kontaktnät

2018-08-10 | Forskning/Samverkan Student Utbildning

Under sommaren får sex studenter från ingenjörsprogrammen i produktion och produktdesign på Mälardalens högskola (MDH) möjlighet att testa sina teoretiska kunskaper i praktiken, på Volvo GTO i Köping. Som sommarteknolog läser studenterna en projektkurs på Mälardalens högskola parallellt med praktik som även varvas med teorikurser om Volvo Production System och Volvos kärnvärden; säkerhet, kvalitet och omsorg om miljön.

 

Sommarteknolog studenter på Volvo.

Projektkursen är ett resultat av samverkan mellan MDH, Volvo GTO och samverkansplattformen MITC (Mälardalen Industrial Technology Center).  Studenterna får i uppgift att lösa ett akut behov hos Volvo GTO där de stöttas av handledare och chefer men kan även bolla idéer med andra medarbetare på företaget.

– Min produkt berör många, så många har velat prata med mig och berätta om den. Det är motiverande att de är intresserade och ser fram emot resultatet, säger Christoffer Zandén, sommarteknolog-student från MDH.

Studentprojekten går bland annat ut på att kartlägga processer för att identifiera slöseri, göra 3D-visualiseringar av 2D-ritningar samt automatisera manuella processer med hjälp av robotar som samarbetar med varandra.

– Jag har fått fria händer att utforma projektet så som det passar mig. Att arbeta med robotar som samarbetar med människor har gett mig en riktlinje för fortsatt fördjupning under mitt sista år på masterprogrammet i produkt- och processutveckling produktion och logistik , säger MDH-studenten Sofia Bredberg.

En inblick i arbetslivet efter studierna

Projektkursen ger studenterna såväl högskolepoäng som lön, arbetslivserfarenhet och ett utökat kontaktnät inför livet efter studierna.

– Det är svårt att få sommarjobb inom produktutveckling eftersom många företag lägger ned den delen av verksamheten under sommaren. Men genom den här kursen har jag fått se hur mitt arbetsliv kan se ut efter studierna. Det har fått mig att börja fundera på om jag vill jobba som produktutvecklare på ett stort företag eller jobba med det som folk använder dagligen, säger MDH-studenten Christoffer Zandén.

Påverkan på utvecklingsarbetet

Varje studentprojekt dokumenteras i en förstudierapport som presenteras för företaget och högskolan. Detta ligger sedan till grund för Volvos fortsatta utvecklingsarbete.

– Studenterna är smarta, kompetenta och tillför ett nytänkande som leder till bra lösningar. Samarbetet bidrar även till att vi kommer vidare med idéer vi annars inte har tid att utveckla, säger Christian Ljungström, handledare inom värme och ytbehandling på Volvo GTO.

Om Volvo GTO

Volvo GTO i Köping är en transmissionsfabrik och den ledande fabriken för tillverkning och montering av växellådor inom Volvokoncernen. Med sina 1500 medarbetare har den en central roll och ansvar att försörja många av Volvos lastbilar, bussar och dumprar med växellådor runt om i världen. I fabriken tillverkas även marina drev för Volvo Pentas båtmotorer.

Följ studenterna

Under vecka 33 kan du följa studenternas sista vecka som sommarteknologer på Volvo GTO, på MDH:s instagramkonto.