Sex klassiker att njuta av i hängmattan

2019-07-10 | Student

Sol och ledighet och äntligen tid att läsa de där klassikerna man alltid hört talas om. Lina Samuelsson, lektor i litteraturvetenskap, tipsar om några odödliga verk från ämnets litteraturlistor.

 

Den poetiska Eddan  

Game of Thrones är slut men de fornnordiska myterna, sagorna och dikterna i Eddan lever vidare. Extra tillgängliga i Lars Lönnroths senaste moderniserade och kommenterade översättning. 

Miguel de Cervantes Saavedra, Den snillrike riddaren Don Quijote av La Mancha 

Men oj, vilken överraskande rolig bok, är inte en helt ovanlig reaktion när vi har kommit till renässansen och det är dags för våra studenter att ta sig an Cervantes mästerverk. Men så anses ju också Don Quijote vara inte bara som den första utan inte sällan också den bästa roman som någonsin skrivits.  

E.T.A. Hoffmann, Sandmannen  

Sommar och skräckfilm är en populär kombination, men varför inte pröva en klassisk skräcknovell? I Hoffmanns Sandmannen från 1817 är det osäkert om det skrämmande verkligen är ett yttre hot eller berättarens egna föreställningar. Lagom för ungefär en timmes läsning om psykologiska trauman, alkemi, mekaniska dockor och utrivna ögon som av Freud tolkats som ett uttryck för kastrationsångest. 

Fredrika Bremer Familjen H*** 

Sveriges egen Jane Austen och under sin livstid en världskändis som idag är onödigt bortglömd men fortfarande populär hos dem som väl hittar fram till hennes författarskap. Debutromanen från 1830-talet är skarpsinnig och humoristisk om kärlek, familjeliv och farorna med ett alltför intensivt romanläsande (den tidens mediepanik)! 

Moa Martinson, Kvinnor och äppelträd  

Den kvinnliga arbetarromanen framför alla andra. Oförglömligt om två statarkvinnors vänskap, deras hårda arbete, politiska kamp, sexualitet och barnafödande i det tidiga 1900-talets fattigsverige. 

Kerstin Thorvall, Det mest förbjudna  

Orsakade litterär skandal när den kom ut 1976. Idag är den på väg att bli en feministisk klassiker för dess självutlämnande frigjordhet men kan fortfarande provocera i sin nakna skildring av modersuppror, sexuell utlevelse och känslomässiga tabun. 

Och vem vet, när du kommit så här långt kanske du blir sugen på att läsa mer. Då finns det möjlighet att göra en sen ansökan till  Litteraturvetenskap 1: Kursplan litteraturvetenskap 1 .