Senaste forskningen inom datorgrafik presenteras i Västerås

2010-11-23 | Forskning/Samverkan

Interaktiva robotar, 3D-sjökort och nya söktekniker för multimedialt innehåll. Det är några av programpunkterna när Mälardalens högskola den 25 och 26 november för första gången står värd för en nationell konferens inom datorgrafik.

Den årliga SIGRAD-konferensen är en mötesplats för personer som är intresserade av datorgrafik, visualisering och interaktion mellan människor och datorer. Under två dagar samlas forskare, ingenjörer, programutvecklare, lärare och studenter för att lyssna på föredrag och utbyta idéer och erfarenheter.

- Datorgrafik är väldigt spännande eftersom det är så visuellt och tillämpas inom en mängd olika områden, till exempel medicin, arkitektur och industri, säger Thomas Larsson, universitetslektor i datateknik vid Mälardalens högskola och huvudansvarig för konferensen.

Forskare från Mälardalens högskola kommer bland annat att berätta om sitt arbete med att ta fram gränssnitt, som gör att förlamade människor kan styra datorer genom att blåsa och suga i ett munstycke.

Även särskilt inbjudna internationella forskare medverkar på SIGRAD-konferensen. På torsdagen, klockan 13:20-14:10, håller professor Sheila Hemami från Cornell University i USA ett föredrag med titlen "From Single Media to Multimedia — Perception, Coding, and Quality" där hon bland annat talar kring vikten av att ta hänsyn till människors olika förmågor att uppfatta multimedialt innehåll som bilder, ljud och animeringar.

En annan internationell föreläsare är Dr. George Ioannidis, vd för det europeiska multimediaföretaget IN2. På fredagen, klockan 9:20-10:10, presenterar han nydanande tekniker för sökning, ihopsamling och presentation av multimedialt innehåll från stora datasamlingar, så kallade digitala bibliotek.

Se konferensprogrammet

Fakta om SIGRAD

SIGRAD är det korta namnet för "svenska lokalavdelningen av Eurographics", på engelska kallat "SIGRAD, Swedish Chapter of Eurographics". Föreningen har verkat i över 30 år. Den bildades vid ett möte på KTH i december 1976 och sedan dess har årliga konferenser organiserats på olika platser i Sverige.

Läs mer om SIGRAD

Läs mer om Eurographics