Så här ser den ut

2017-06-02 | Utbildning Student Forskning/Samverkan

Solcellsbilen som designats och byggts av MDH-studenter, och som ska tävla mot andra solcellsdrivna fordon från hela världen i Bridgestone World Solar Challenge i Australien den 8-15 oktober. I veckan avtäcktes MDH Solar Car med pompa och ståt på MDH i Eskilstuna.

 

Drygt ett hundratal personer samlades i onsdags för att få se MDH:s solcellsbil för första gången. En racingbil som drivs av enbart solceller, och som med samma energiförbrukning som en hårtork ska köra 3000 kilometer rakt genom Australien med en snitthastighet på 90 kilometer i timmen.

– Det är fantastiskt att det här har blivit verklighet. Vi har slitit hårt under många månader, haft väldigt kul och lärt oss massor om oss själva, och om vad som krävs för att arbeta i ett så här komplext projekt. Det är en obeskrivlig känsla att äntligen få visa upp resultatet, säger André Löfqvist, team manager för MDH Solar Team som består av omkring trettio studenter från olika utbildningsprogram på MDH.

Tuff utmaning för förarna

Under eventet avslöjades även vilka fyra studenter som kommer köra bilen i tävlingen. Deras namn är Emelie Simson, Erik Skarp, William Nilsson och Tobias Bäckman. Reserver är Sally Abdellatif och Philip Bengtsson.

– Det kommer bli en häftig upplevelse, men tufft. Det finns mycket som kan gå fel längst vägen. Bilen måste klara kraftiga sidvindar, mötande tunga fordon och en hög hastighet på dålig asfalt. Och för oss förare så gäller det att hålla fokus under flera timmar i den femtiogradiga värmen inne i kupén. Vi har ingen AC eller liknande eftersom det tar för mycket energi, utan får använda kylvästar och försöka hålla vätskenivån uppe. Vi bastutränar för att vänja oss vid hög värme under lång tid, och kommer försöka få så många körtimmar som möjligt i kroppen innan starten går, säger Emelie Simson har även projektlett arbetet med bilens konstruktion.

Starkt stöd från sponsorer

Studenterna har stöttats, såväl ekonomiskt som med kompetens, av en mängd olika företag och organisationer. Huvudsponsor är Volvokoncernen och i och med avtäckningen av bilen berättade Monica Ringvik, Director Research and Innovation Policy på Volvokoncernen, om varför storbolaget valt att gå in i projektet.  

– Det är viktigt för oss att delta i utvecklingen mot mer hållbar energi, och så behöver vi duktiga ingenjörer. Tänk att få erfarenhet av att på egen hand driva ett så här stort och komplext projekt mot ett tydligt mål redan under studietiden – vilken crash course i verkligheten. Sådana studenter vill vi anställa efter att de tagit examen!

Om tävlingen

Bridgestone World Solar Challenge går av stapeln vartannat år. Universitet från hela världen tävlar om vilket lag som på snabbast möjliga tid kan köra 3000 kilometer, från Darwin till Adelaide i Australien, i ett fordon son enbart drivs av solenergi.

MDH Solar Team deltar i tävlingen för första gången, och är ett av två tävlande lag från Skandinavien. Det andra är Jönköping. Efter årets tävling är förhoppningen att projektet ska drivas vidare av nya studenter som kan fortsätta att utveckla tekniken mot 2019. 

Fler bilder från eventet