Rör på dig i sommar och bli smartare

2013-07-02 | Forskning/Samverkan

Utnyttja semestern till att bli smartare. Genom att röra på dig skaffar du dig fler – och intelligentare – hjärnceller. Dessa nya hjärnceller bildas nämligen i området där du fattar viktiga beslut, området är även centrat för minne och inlärning. Så ta en simtur och kom tillbaka från semestern smartare än någonsin.

Genom att ta dig ur hängmattan för mer fysiska aktiviteter har du möjlighet att vässa ditt skarpsinne. Förutom konditionsträning ger koordinationsövningar en skjuts för tankeförmågan. Forskning visar att det finns ett klart samband mellan motion och intelligens, där frekvensen är viktigare än intensiteten. För att få bäst resultat tänker du, det vill säga genomför en kognitiv övning som t.ex. wordfeud, efter ditt motionspass eller promenad. Om du dessutom fortsätter med denna goda vana under 8-13 veckor erhålls långtidseffekter. Du inte bara förlångsammar åldersprocessen, du till och med vänder på den. Det bästa av allt är att det aldrig är för sent att börja träna för att få dessa positiva effekter.

- Du blir inte bara smartare av att röra på dig, säger Lotta Brangefält , universitetsadjunkt i sjukgymnastik . Du ökar din energiomsättning med 200 procent bara genom att resa dig ur solstolen.

Så ta tillfället i akt att sparka boll, stå för årtagen, leka tafatt eller ta en rejäl simtur och avsluta med en omgång sudoku eller korsord och slå dina kollegor med häpnad efter semestern. För du har aldrig tidigare fattat intelligentare eller mer logiska beslut.

 

Vill du veta mer?

Ta chansen att lyssna till Lotta Brangefälts föreläsning/samtal kring temat "Vad händer i kroppen och knoppen vid stillasittande?" på ForskarFredag den 27 september. Denna presentation ges tillsammans på Stadsbiblioteket i Eskilstuna kl. 12.00-13.00 (du bjuds även på soppa). Under ForskarFredag har du möjlighet att i både Eskilstuna och i Västerås ta del av mer spännande forskning.