Rekryteringsprocessen igång för MDH Solar Team

2018-01-15 | Student Utbildning

I oktober 2017 deltog MDH Solar Team i racingtävlingen Bridgestone World Solar Challenge, i Australien, för första gången. Nu söker teamet nya medlemmar för att utveckla MDH:s nästa solcellsbil som ska tävla år 2019.

 

MDH Solar Team.

– Nu har det blivit dags att låta stafettpinnen vandra vidare. Flera av de studenter som var med i teamet fram till nu har avslutat sina studier vid MDH och vi behöver få till ett nytt team för att projektet ska leva vidare, säger Johanna Colling som är projektledare för marknadsföringen.

Just nu pågår rekryteringen av nya medlemmar till studentprojektet MDH Solar Team, som startade på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign år 2014, med målet att delta i racingtävlingen i Australien 2017. Sedan dess har ett sjuttiotal studenter, från flera program, drivit projektet på egen hand, men med handledning av lärare på högskolan. Under arbetets gång har studenterna i teamet delats in i mindre konstellationer där varje grupp har ansvarat för olika områden, som exempelvis bilens konstruktion och design, marknadsföring, sponsring och projektets ekonomi.

– Utmaningen i ett sådant här stort projekt är att få alla delar att fungera ihop. Även om vi alla har olika ansvarsområden så måste vi samarbeta för att kunna få ihop en bra bil som kan ta oss i mål. Detta projekt är en god förberedelse för arbetslivet, eftersom man lär sig att ta egna initiativ, att hantera människor och att lösa verkliga problem, säger Josefine Bäcklin, som är sponsoransvarig.

Nya team-medlemmar sökes

I Bridgestone World Solar Challenge, som arrangeras vartannat år i Australien, tävlar lag från hela världen om vilket solcellsdrivet fordon som på snabbast möjliga tid kan köra 300 mil tvärs över landet. Totalt åkte 17 studenter och två lärare till tävlingen 2017 för att tävla med solcellsbilen, som lyckades ta sig från Darwin i norr till Adelaide i söder.

Till nästa tävling, år 2019, vill MDH ställa upp med ett nytt team. För att lyckas krävs kompetens inom flera olika områden, så som konstruktion, marknadsföring, projektledning, elsystem och energihantering, vilket innebär att studenter från flera olika program behövs.

– Det är ett stort projekt som kräver mycket fritid och engagemang, men som också är väldigt roligt! Den som söker ska vara driven, gilla utmaningar och framför allt problemlösning. Men man behöver inte vara expert inom ett område, ingen av oss har varit fullärd, utan vi har lärt oss tillsammans under projektets gång, säger Johanna Colling.

Den 17 januari mellan klockan 13:15 och 16:00 hålls ett rekryteringsmingel vid caféet, i Verktyget, på MDH i Eskilstuna. Där kommer delar av det nuvarande teamet att finnas på plats för att svara på frågor om MDH Solar Team, solcellsbilen och tävlingen i Australien.

– Det är en bra möjlighet att få prata med oss som har varit med i teamet, både studenter och handledare, och få ställa frågor om projektet. Bilen kommer också att finnas på plats, säger Josefine Bäcklin.