Rekordmånga sökande till MDH – igen

2015-04-17 | Utbildning

Medan anmälningarna till höstens utbildningar till landets universitet och högskolor totalt sett minskat jämfört med förra året*, fortsätter Mälardalens högskola (MDH) framåt. Jämfört med 2014, har antalet sökande ökat med drygt fyra procent.

Under 2014 sökte sig 26 265 individer till MDH. I år är siffran ännu högre. Till hösten vill 27 421 personer påbörja sin resa mot drömjobbet. En ökning med drygt fyra procent.
– Vi är glada och stolta över att så många väljer MDH i första hand. Det är ett kvitto på att våra utbildningar är viktiga och relevanta och som leder till jobb. Att studenterna dessutom får möjlighet att knyta viktiga näringslivskontakter redan under studietiden är av stor betydelse liksom bostadsgarantin, säger Karin Röding, rektor vid Mälardalens högskola.

Stort intresse för ny unik inriktning
Energiingenjörsprogrammet med den unika inriktningen mot elektroteknik, som startade i samarbete med ABB, Bombardier, Mälarenergi och Westinghouse Electric Sweden, har fått dubbelt så många förstahandssökanden jämfört med rekryteringsmålet. Totalt sett har programmet 194 stycken sökanden.
– Energi- och teknikbranschen i Mälardalen har ett stort behov av elkraftsingenjörer, vilket gör att dessa siffror är väldigt glädjande för oss, säger Per Eckemark, divisionschef för ABB Power Systems i Sverige.

 

Mer om Mälardalens högskolas sökandestatistik HT 2015:

 • Totalt antal sökande individer till höstterminen 2015: 27 421 stycken
  (HT 2014: 26 265 sökande individer. En ökning med drygt 4 procent.)
   
 • Program med många förstahandssökande: Socionomprogrammet, Sjuksköterskeprogrammet, Fysioterapeutprogrammet och Förskollärarprogrammet.
   
 • Påbyggnadsprogram: Antalet förstahandssökande har ökat från 996 HT 2014, till 1097 förstahandssökande HT 2015.
   
 • Populäraste kurserna: Introduktion till arbetslivspsykologi, Ledarskap och samverkan - teambuilding samt Marknadsföring - en introduktion.

* Enligt Universitets- och högskolerådet, UHR