Professor Jonas Stier undersöker tävlingsgymnastikens ledarkultur

2012-09-12 | Forskning/Samverkan

Jonas Stier, professor i sociologi på Mälardalens högskola, har fått i uppdrag av Gymnastikförbundet att undersöka om tävlingsgymnaster utsätts för alltför hård press och om ledarkulturen är osund.

Jonas Stier

I en serie tidningsartiklar i början på året hamnade Gymnastikförbundet i blåsväder när anklagelser om hård press inom kvinnlig artistisk gymnastik och en osund ledarkultur från före detta landslagsgymnaster framfördes. För att undersöka situationen inom dagens elitgymnastik och tränarkultur har Gymnastikförbundet gett Jonas Stier, professor i sociologi på Mälardalens högskola, uppdraget att utföra en utredning av ledarkulturen inom svensk elitgymnastik.

- Det är att ge sig in i ett getingbo! Samtidigt är det spännande och viktigt att bidra med vetenskaplig kompetens på ett område som berör som många människor i vårt land, säger Jonas Stier när han beskriver uppdraget.

Uppdraget som Jonas Stier har fått är att undersöka ledarkulturen inom Gymnastikförbundets elitintriktade verksamhet, med fokus på landslagen inom manlig och kvinnlig artistisk gymnastik, truppgymnastik, rytmisk gymnastik och trampolin. I uppdraget till betonas särskilt att studien ska genomföras "med en forskares självständighet och ansvar för att studien följer vetenskapliga och etiska riktlinjer". Uppdraget kommer att slutrapporteras i november 2012.