Nya säkerhetskrav utmaning för industrin

2010-02-24 | Forskning/Samverkan

Onsdagen den 24 februari arrangerar Mälardalens högskola, tillsammans med företaget CC Systems och Kungliga Tekniska högskolan, en heldag om funktionssäkerhet i produkter med inbyggda system, till exempel robotar.

- Funktionssäkerhet i produkter kontrollerade av elektronik är ett område som blir allt viktigare i takt med nya lagar. Kraven har höjts när det gäller att kunna visa att exempelvis en hjullastare är ”tillräckligt” säker, säger Rikard Land, lektor i datavetenskap vid Mälardalens högskola och en av initiativtagarna till heldagsseminariet, som hålls på företaget CC Systems i Västerås.

CC Systems, som utvecklar avancerad elektronik och styrsystemlösningar för industriella maskiner och fordon, och högskolans Mälardalen Real-Time research Centre har för närvarande ett par forskningsprojekt på gång med koppling till funktionssäkerhet. Forskning som, enligt Rikard Land, kommer att bli alltmer efterfrågad, bland annat när den nya EU-lagen för farliga maskiner träder i kraft.

- En av seminariets talare, Mattias Lafvas från Swedish Standards Institute, ska berätta mer om den här lagen som formulerades redan 2006, och skulle träda i kraft i slutet av 2009. Men datumet har skjutits fram eftersom man insåg att företagen låg så långt efter med säkerheten att inga svenska/europeiska företag skulle få sälja sina maskiner annars, säger Rikard och tillägger:

- Så det är hög tid för företagen att införa alla förändringar som krävs för att möta kraven. Man har fått lite andrum, men det är mycket att göra och kort om tid!

Seminariet om funktionssäkerhet vänder sig i första hand till personer inom industrin som jobbar med säkerhet och till forskare som kan behöva ta del av industrins insikter, problem och erfarenheter. Andra talare, förutom Mattias Lafvas, är bland andra Jörgen Bergsten från Volvo Construction Equipment och Frank Reichenbach från ABB.