Nu lämnar MDH Solar Car Sverige

2017-09-11 | Student Utbildning Omvärld

Efter närmare fyra års arbete har studenterna i MDH Solar Team skickat iväg solcellsbilen, MDH Solar Car, till Australien. Den 8 oktober ska bilen tävla i Bridgestone World Solar Challange, som under en vecka korsar Australien från norr till söder.

MDH Solar Car.

- Det här är en stor milstolpe i projektet, så det känns skönt. Vi har ett stabilt fordon som jag tror kan klara av 300 mil. Nu får vi bara hoppas att bilen är i samma skick när den kommer fram, säger André Löfqvist, som är team manager.

På måndagsförmiddagen den 11 september lämnade solcellsbilen MDH i en lastbil. Bilen kommer först att köras till Holland för att sedan flygas till Australien. Den 21 september beräknas bilen vara på plats och då kommer hälften av teamet, som består av sjutton studenter och två lärare, att ta emot den. Resterande delen av teamet kommer att ansluta den 24 september. Därefter har de drygt två veckor på sig att förbereda sig inför tävlingen

- Det känns väldigt bra! Trots att det regnade under helgens testkörning hann vi testa solcellerna och elektroniksystemet, som fungerade som de skulle, så vi är redo för Australien.

Den 8 oktober går starten på den 300 mil långa färden som ska ta teamet från Darwin till Adelaide. Totalt kommer 42 lag, från universitet över hela världen, att ställa upp i tävlingen. Trots hård konkurrens tror MDH:s team på sig själva.

- Vi går ju in för att vinna, men också för att lära. Flera av teamen har ju varit med flera gånger och gjort samma resa som vi, så det ska bli intressant att se, säger André Löfqvist. 

 

MDH Solar Team

E-kuriren: Nu är solcellsbilen från MDH flygfärdig

SVT Sörmland: Klart för start för solbilen