NTI-gymnasiet vann Network Challenge – för andra året i rad

2017-03-24 | Utbildning Student

Eleverna på NTI-gymnasiet från Stockholm var överlägset bäst på att lösa nätverksproblem när årets upplaga av Network Challenge avgjordes på MDH under fredagen. ”De gjorde en perfekt tävling”, säger Christan Åberg, tävlingsledare och lärare på högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik vid MDH.

För femte året i rad arrangerade nätverksprogrammen vid MDH tävlingen Network Challenge. Där testas förmågan att skapa datornätverk, möjliggöra datakommunikation och lösa nätverksproblem hos gymnasieelever. Varje klass deltar med ett lag bestående av två elever, som sedan möter lag från andra skolor, medan klasskompisarna sitter i publiken och hejar på.

I årets tävling deltog sju lag från Västerås, Eskilstuna och Stockholm. Vann gjorde Linus Löngren och Ziggy Sandman från NTI-gymnasiet i Stockholm.

– Det var jätteroligt! Vi har inte varit med tidigare och det kändes lite nervigt, men samtidigt var vi säkra på att vi skulle klara det, säger Linus Löngren.

Ziggy Sandman ser en framtid inom IT framför sig.

– Det här är första gången vi är på MDH: det känns stort och fräscht och jag gillar det. Jag tror att jag kommer plugga här sen, efter gymnasiet. Det blir definitivt något inom IT för oss båda, säger han.

Publiken följde tävlingen genom live-stream

Nytt för årets Network Challenge var att publiken hade möjlighet att följa allt som hände på de tävlandes datorskärmar.

– Jag tycker att det var en förbättring. Alla i publiken kunde följa och jämföra hur lagen löste de olika uppgifterna. Jag är väldigt imponerad av alla tävlande, och särskilt vinnarna. Tanken var inte att någon skulle få hundra procent på den första teoridelen, men de fixade det. De gjorde verkligen en perfekt tävling, säger Christan Åberg.

Tvåa i Network Challenge 2017 kom Theodor Robinson och Ludwig Svedberg, även de från NTI-gymnasiet i Stockholm, och trea Nils Trubkin och Andreas Mäkilä från Wijkmanska i Västerås.

Allt fler saker kopplas upp mot internet 

Dagen avslutades med en föreläsning om framtidens nätverk. Mats Björkman, professor i datavetenskap, framhöll vikten av att fler utbildar sig till ingenjörer inom området. 

– Allt fler saker runt omkring oss kopplas upp mot internet och det kräver kompetent arbetskraft som kan jobba med att utveckla kommunikationen dem emellan, och med att öka säkerheten, säger han.