Nätverksstudenterna: ”Det finns en stor arbetsmarknad efter studierna”

2017-03-10 | Utbildning Student

De är ett exjobb från att bli färdigutbildade högskoleingenjörer i nätverksteknik och ser fram emot en arbetsmarknad som tycks skrika efter ingenjörer. Möt Jessica och Marielle, och ta del av deras tankar om programmet, varför det behövs fler tjejer i branschen och hur man lyckas med sina studier.

Varför valde ni att plugga nätverksteknik?

Marielle: Jag har alltid varit intresserad av matte och data, redan som liten. Som tonåring brukade jag designa egna hemsidor på fritiden. Jag valde ändå att läsa samhällsvetenskapliga programmet på gymnasiet, eftersom det gav behörighet till så många högskoleutbildningar, men det var inte förrän under sista året när jag kunde välja en kurs i datakommunikation som jag kände mig hemma. Då fattade jag att en sådan här utbildning skulle vara perfekt för mig.

Jessica: För mig var det tvärtom, en ren chansning. Jag visste att jag ville läsa någon slags ingenjörsutbildning på MDH, och ville helst att den skulle vara i Västerås, och gärna max tre år, men med möjlighet att läsa vidare efter det. Det visade sig att det bara var byggnadsingenjör och högskoleingenjörsprogrammet i nätverksteknik som stämde in på mina krav. Valet var inte svårt eftersom jag aldrig varit speciellt intresserad av byggbranschen. Men jag trodde aldrig att nätverksteknik skulle passa mig så bra som det gör!

Vad tycker ni om programmet?

Jessica: Det ger verkligen bra, grundläggande kunskaper för en framtida karriär inom nätverksteknik. IT-branschen är bred och det finns mycket man skulle vilja få med i utbildningen, men vi tycker båda att MDH har lyckats få till en bra mix av kurser.

Just nu gör ni ert exjobb. Berätta, vad handlar det om?

Jessica: Precis, jag och Marielle gör exjobbet tillsammans på uppdrag av Atea i Västerås. Vi undersöker möjligheterna med att genomföra spektrumanalys vid planering av nya trådlösa nätverk, och även i drift av befintliga trådlösa nätverk. En spektrumanalysator används för att upptäcka störningar och angränsande nätverk i ett geografiskt område.

På vilket sätt tror ni att ni kommer ha nytta av utbildningen i yrkeslivet?

Jessica: Jag har fått en bra kunskapsgrund att bygga vidare på. Utbildningen fokuserar mycket på branschledande företag och återförsäljare, såsom Cisco, vilket gör att vi studenter får kunskaper som gör oss eftertraktade på arbetsmarknaden.  

Marielle: Jag tror vi kommer få nytta av att vi jobbat både teoretiskt och praktiskt på utbildningen. Något vi har fått träna mycket på är att hålla föredrag, vilket är toppen för den som satsar på en karriär som IT-konsult, vilket jag själv gör.

Upplever ni att det finns en efterfrågan från branschen på färdigutbildade nätverksingenjörer?

Jessica: Ja, absolut. Jag har redan märkt av det, trots att jag inte aktivt har sökt några jobb än. Som kvinna verkar man vara ännu mer eftertraktad, eftersom det är en mansdominerad bransch som behöver mer mångfald.

Marielle: Jag håller med. Nu när allt börjar digitaliseras ökar behovet av kunniga nätverkstekniker och -ingenjörer. Precis som Jessica säger finns det en brist på kvinnor i branschen, vilket är väldigt tråkigt. I framtiden vill både jag och Jessica engagera oss i att försöka locka flera kvinnor till IT-branschen!

Vad är det bästa med att plugga på MDH?

Jessica: En stor fördel med MDH är att Eskilstuna och Västerås har en bostadsgaranti för inflyttade studenter, det slår många andra studentstäder med hästlängder. När jag pluggade i Uppsala var det nästan omöjligt att få tag i en egen studentbostad, men här i Västerås kunde jag själv välja mellan olika bostäder, och fick den jag ville ha direkt.

Marielle: Definitivt kontakten med lärarna. Många lärare är väldigt pedagogiska och roliga, så man lär sig alltid väldigt mycket från dem, samtidigt som man aldrig har tråkigt på lektionerna. Jag tycker även MDH är lagom stort, vilket gör att du lättare kan ha en nära relation till lärarna.

Hur lyckas man med sina studier?

Jessica: Underskatta aldrig tiden det tar att genomföra en uppgift, läsa kurslitteraturen, plugga inför en tenta eller annat. Det är väldigt lätt att skjuta upp saker till sista stund. Vissa säger att de presterar bättre under tidspress, men även om man hinner klart i tid så blir ofta kvalitéten sämre på det man gör om man inte tar god tid på sig. Själv har jag varit dålig på att ta ledigt och släppa plugget helt ibland. Det är otroligt viktigt. Man måste ha roligt emellanåt för att hjärnan ska fungera optimalt. Och träning, motion och frisk luft är väldigt viktigt.

Marielle: Försök hitta din egen studieteknik! Många tycker till exempel om att arbeta i grupp, och det är väldigt bra för då kan man ta hjälp av varandra. Var även målmedveten och planera. Jag sätter alltid upp mål, och delmål, som jag ska uppnå under kursernas gång. När jag lyckats med mina mål belönar jag mig själv med något som gör mig glad, såsom att spela badminton. Det motiverar mig att fortsätta. Att tänka på sin hälsa är också jätteviktigt! Under mina år på gymnasiet upptäckte jag att daglig träning inte bara gjorde mig mer stresstålig och mentalt starkare, utan att jag även började prestera mycket bättre.

Vad är ert bästa råd till någon som ska välja utbildning?

Jessica: Var inte rädd för att välja fel. Det bästa sättet att hitta rätt i utbildningsdjungeln är att testa det som du tror på. Om det visar sig att du valt fel utbildning är det bara att hoppa av, och förhoppningsvis har du då lärt dig något om dig själv och vad du egentligen vill.