Nassar Alhanoun: ”Genom tecknandet hittade jag min väg till MDH”

2016-06-27 | Student

32-årige Nassar Alhanoun har mångårig arbetslivserfarenhet som inredningsarkitekt och har designat bostäder i Syrien, Dubai, Turkiet och USA. För ett år sedan ändrades hans liv radikalt då han drevs på flykt över Medelhavet och till slut hamnade i Eskilstuna. Efter en ensam start, där hans kunskap om tecknande och design ledde honom till Mälardalens högskola (MDH), avslutar han nu en sexmånaderspraktik som kursassistent som också gett honom mersmak på att undervisa.

 

Studenter på programmen rumslig gestaltning och informativ illustration har under höst- och vårterminen haft möjlighet att ta del av extra kompetens. I väntan på besked om uppehållstillstånd har inredningsarkitekten Nassar Alhanoun, från Syrien, praktiserat som kursassistent på MDH och delat med sig av sina kunskaper inom arkitektur och 3D-visualisering.
– Nassar har varit närvarande under samtliga kursmoment och hans kompetens har passat som handen i handsken. Han har mycket god känsla för rumsliga perspektiv och en kunskap om illustrationsteknik som är ovärderlig. Det har gjort stor skillnad för studenterna, säger Peter Linejung, universitetsadjunkt i informationsdesign och lärare i kursen ”Digitalt bildskapande -3D”.

”Uppskattningen från studenterna är en fantastisk känsla”

Nassar har under cirka 20 timmar i veckan hjälpt studenter med de praktiska aspekterna i flera kurser. Inom ramen för sin praktik har han även bidragit till formgivandet av 3D-bilder för att illustrera forskningsprojekt inom innovation och produktrealisering.
– Jag stormtrivs! Uppskattningen från studenterna är en fantastisk känsla. Det är en utmaning att introducera illustrationsarbete i 3D-miljöer, eftersom det innebär ett helt nytt mentalt förhållningssätt för studenterna, något som kräver både tid och tålamod. Men ju mer stöd man kan erbjuda dem, desto snabbare tar de till sig tekniken, säger Nassar.

Kriget satte paus på karriären

Nassars intresse för formgivning började redan under barndomsåren och han ägnade mycket tid åt att teckna. Efter en examen i inredningsdesign vid Damaskus universitet började han arbeta som inredningsarkitekt, och under flera år designade han lägenheter, hus, restauranger och liknande projekt i bland annat Syrien, Dubai, Turkiet och USA. Men för ett år sedan tvingades Nassar att överge vänner, familj och en framgångsrik karriär. Kriget i Syrien drev honom på en flykt över Medelhavet som slutade i Sverige och Eskilstuna. Här kände han ingen, men lämnade ofta asylboendet för att sitta i centrum och teckna arkitekturen omkring sig. Inom kort kom Nassar i kontakt med Eskilstunafilialen av den ideella organisationen Urban Sketchers, där konstnärer och entusiaster träffas för att teckna sin närmiljö.
– Det var ett perfekt sätt att träffa människor! Tecknandet har tagit mig genom mitt första år här och det var så jag hittade min väg till MDH, säger Nassar. 

Brinner för formgivning

På en fika tillsammans med Urban Sketchers träffade Nassar MDH-medarbetarna Björn Fundberg och Sven Holmberg, som tidigt såg möjligheten att ta tillvara på hans kunskap och kompetens. Nassar bjöds in till MDH och en ansökan om praktikplats skickades till Migrationsverket.
– Det kändes väldigt spännande att ta del av miljön på högskolan och jag blev mycket imponerad av den starka fokusen på design, säger Nassar.

Fokuserar på framtiden

I och med terminsavslut går Nassars praktik mot sitt slut, men nyligen beviljades han permanent uppehållstillstånd av Migrationsverket. Det var ett glädjande besked för Nassar som nu fokuserar på att hitta en lägenhet och börja arbeta. Förhoppningen är att kunna fortsätta bidra till undervisningen på MDH även i framtiden.  
– Jag tycker om att dela med mig av kunskap och se andra utvecklas, så mitt första steg är att bli bättre på svenska. I min bransch fungerar engelska bra, men när det kommer till utbildning vill jag kunna gå på djupet i diskussioner och undvika nackdelarna med språkbarriärer, säger Nassar.