Nasas rymdexpert gästföreläser på MDH i Västerås

2015-08-31 | Forskning/Samverkan

John Hines, en av världens främsta inom rymdteknik, kommer till MDH i Västerås den 4 september. Här ska han gästföreläsa om bland annat Nasas strategi för digital tillverkning för rymden.

 

 

– Industrin har en hel del att lära av rymdindustrin såsom exempelvis "remote maintenance”, det vill säga erfarenhet av att laga elektronik utan att ha tillgång till den. John Hines har även perspektiv där han kombinerar naturen med tekniken, som vi kommer att ha stor nytta av i vår forskning på MDH så det ska bli jättekul att han kommer till Sverige, säger Fredrik Bruhn, adjungerad professor vid MDH som jobbat tillsammans med John Hines på Nasa.

Förutom en gästföreläsning är också John Hines involverad genom företaget Bruhnspace Advanced Project AB, i forskningsprojektet DPAC, Dependable Platforms for Autonomous Systems and Control, på MDH. Projektet är finansierat med 88 miljoner kronor och syftar till att höja tekniknivån i svensk industri genom rymdteknik, automation och spelkonsolteknik. John Hines roll är att bidra med relevanta frågeställningar för förskingringsmålen.

Om John Hines
John Hines har jobbat på Nasa i 37 år och var teknikchef där. Han var bland annat arkitekten bakom ett uppmärksammat småsatellitprogram. Sedan pensionen från sin tjänst på Nasa har han suttit med i ett antal utredningar och kommittéer. Han ses som en av de absolut kunnigaste inom rymdindustrin och som en stor visionär. Han har till exempel finansierat en 3d-skrivare som skickats ut i rymden.

Välkomna till gästföreläsningen med John Hines
Den 4 september klockan 14.15 i sal Alfa på MDH i Västerås.
Gästföreläsningen är öppen för alla, såväl allmänhet som MDH-personal, och ingen föranmälan behövs. Mer information finns här.