Möt MDH-studenterna som vann USA-resa med Volvo

2016-10-27 | Student

I mars tidigare i år kammade MDH-studenterna William Palm och Philip Linnskog hem segern i idétävlingen Involve, som arrangeras av Volvo Group. Första pris var en veckolång vistelse i USA. Under resan fick William och Philip en unik inblick i Volvo Groups verksamhet – och mersmak för att utveckla nya idéer.

William Palm, som läser det femte året på civilingenjörsprogrammet i robotik och Philip Linnskog, som läser andra året på högskoleingenjörsprogrammet i byggnadsteknik, har nyligen kommit hem från USA-resan som utgjorde förstapris i Volvo Groups idétävling Involve. Den veckolånga vistelsen inleddes med guidade rundturer på Volvos tillverkningsfabriker i Pennsylvania.
– Det var ett späckat schema och väldigt intressant. Vi gick hela produktionslinjen, från montering till färdig maskin, och fick se hur de tillverkar till exempel hjullastare och lastbilar. Vi fick också besöka Volvos kundcenter för att testköra olika maskiner, säger William.

Höll presentation om sitt tävlingsbidrag
Under resan fick William och Philip även besöka Pennsylvania State University, som är ett av Volvo Groups partneruniversitet. På plats höll de en presentation om sitt tävlingsbidrag ”The Involvometer”, som är en mobilapplikation. Den är utformad för att personal inom Volvo ska kunna bidra med lösningsförslag från olika delar av produktionen, vilka samlas i en lättillgänglig databas.
– Vi fick också gå på rundturer av campusområdet och i deras mekaniska verkstäder för att se vad som görs inom autonoma fordon, virtual reality-simulation och tillverkning med 3D-skrivare. Det fanns massor att göra och vi hade många möjligheter att träffa både andra studenter och lärare, säger Philip.

Inspiration till livet efter studierna
William som tar examen om ett år är glad att de tog chansen att delta i idétävlingen. 
– Det har varit fruktansvärt givande. Jag kommer att skriva mitt exjobb hos Volvo nu i vår och sedan hoppas jag bli antagen till deras traineeprogram så att jag kan lära mig mer, säger han.

Även Philip menar att erfarenheten har gett mersmak och inspiration till livet efter studierna.
– Jag är glad att vi vågade prova. Efter examen vill jag gärna arbeta inom byggbranschen för att få en större uppfattning om hur det fungerar i praktiken, men sedan skulle jag absolut vilja jobba med att utveckla nya idéer, säger han.   

Mälardalens högskola är utvald till Volvo Group Preferred Research Partner sedan 2013, ett avtal som innebär fler forskningssamarbeten och gemensamma projekt.

Läs mer om samarbetet här