”Modular active control environment” tog hem segern i ABB Challenge!

2017-02-24 | Student Alumni Forskning/Samverkan

Med bravur genomförde femton MDH-studenter igår ABB Challenge. Efter många timmars slit presenterade de fem lagen sina innovativa tekniska lösningar som applåderades av både jury och publik!

Sent igår kväll stod det klart att vinnarna blev Pontus Wedén, Billy Lindgren och Ajdin Mujezinovic. Tillsammans visade de upp ”Module active control environment” en teknisk lösning som ska fungera som ersättare för mus eller tangentbord i ett kontrollrum. Istället för att styra med hjälp av en mus eller tangentbord reglerar och styr den data med hjälp av handrörelser.

Det var inspirationsföreläsningen av Tomas Lagerberg, ABB på temat Industriella Revolutionen 4.0, som gav dem idén.

- När vi hörde om hur ostimulerande miljön i ett kontrollrum är och hur ofta de som arbetar där blir stillasittande och lätt kan förlora koncentrationen, började vi tänka på vad vi skulle kunna utveckla kopplat till det, berättar Pontus.

Trots att Pontus, Billy och Ajdin läser olika utbildningsprogram och inte kände varandra sen tidigare berättar de att samarbetet i laget fungerade utmärkt.

- När tävlingen startade tömde vi upp och ner på alla lådor för att titta på vad det fanns för material och vad vi kunde använda. Så fort vi hade idén klart för oss satte vi igång och körde.  Billy började direkt pilla med kretskortet. Ajdin tittade på hur vi kunde ta emot signaler från kretskortet till datorn och jag tittade på hur vi kunde styra vår meny med gester, säger Pontus.

Publiken fick en tydlig illustration av hur applikationen fungerar. När Billy rör handen uppåt och nedåt över bordsytan hörs även ljud som uppskattas av åhörarna.

- Vi tyckte att det som visuellt visades på skärmen blev för trist, därför kopplade vi på en högtalare för att genom ljud kunna visa att data som syns på skärmen också finns i verkligheten, att det händer i verkligenheten, förklarar Pontus.

Förstapriset i tävlingen är en ABB-dag då studenterna får besöka flera av ABB:s olika enheter och träffa personer inom olika yrkesgrupper för att få insyn i deras yrken och vilka möjligheter det finns inom ABB.

Se TV021-inslag från ABB Challenge