"Min tid vid MDH har betytt oerhört mycket"

2018-01-26 | Alumni

Rupa Thakrar Bagoon är en av de nominerade till Årets Alumn 2017. Vinnaren kommer att presenteras under arbetsmarknadsmässan Högvarv 20 februari i Västerås.

Hur känns det att bli nominerad till Årets alumn?

– Det är en stor ära att bli nominerad till Årets alumn! Jag blev både överraskad och otroligt glad när jag fick veta att jag blivit nominerad. Min tid som student vid MDH har betytt oerhört mycket för mig och har bidragit till den jag är idag.

Vad har du gjort sedan du lämnade högskolan?

– Efter studierna på MDH flyttade jag direkt till Sydafrika där jag hade tagit ett sabbatsår efter studenten och där jag även funnit kärleken. Då jag såg stora affärsmöjligheter för svenska produkter och lösningar i den här delen av världen sökte jag mig till Business Sweden i Johannesburg - Sveriges Export och Investeringsråd (f.d Exportrådet), som har som mandat att hjälpa svenska företag att göra affärer i Afrika. Jag började jobba på Business Sweden hösten 2007 och fick tidigt i karriären möjligheten att vara med på spännande projekt och resa runt till olika länder i Afrika med syftet att främja svensk export. Ett otroligt spännande uppdrag och en fantastisk organisation att få utvecklas i! 2015 gick jag med H&M i deras expansion i Sydafrika och började med att tillbringa 3 månader i Sverige för att lära mig så mycket som möjligt om verksamheten. Detta följt av en uppstart i Sydafrika med två butiksöppningar 2015, följt av ytterligare fem butiker 2016 och jag hann med två butiker till 2017 innan jag återvände till Business Sweden i maj 2017. Det var otroligt spännande och lärorikt att få vara med ett svenskt företag i deras expansion och få uppleva vilka utmaningar ett företag kan ha när de träder in på en ny marknad. Denna förståelse är otroligt värdefull och då speciellt för mig i min nuvarande roll på Business Sweden.

Vad vill du bidra med som Årets alumn vid MDH?

– Som årets alumn ser jag stora möjligheter till att inspirera ungdomar till studier och rätt studieval, samt få möjligheten att dela med mig av erfarenheter och lärdomar från livet efter studierna. Det skulle vara otroligt roligt och spännande att få träffa och samverka med studenter!

Vilka styrkor har MDH?

– MDH har ett brett utbildningsutbud samt erbjuder en inspirerande, modern och internationell miljö. Under min tid på MDH hade vi väldigt mycket utbytesstudenter på plats från flera håll i världen). MDH är en nationellt och  internationellt respekterad högskola med hög akademisk kvalitet och har forskning i världsklass. MDH har även ett nära samarbete med företag och offentlig sektor.

Har du något tips till dagens studenter?

– Studietiden är en viktig period i ens liv. Ofta har man höga förväntningar på sig själv och en rädsla för att inte klara av studierna. Mitt råd är att fokusera och satsa på studierna och att alltid utgå från sig själv och inte jämföra sig med andra. Studierna är en investering i ens framtida karriär men förutom att plugga hårt så är det också viktigt att njuta av studietiden och att skapa positiva minnen!

 

Fakta om Rupa Thakrar Bagoon

Aktuell som: En av fyra nominerade till Årets alumn vid MDH

Utbildning: Internationella marknadsföringsprogrammet

Motivering: Min vän Rupa och jag läste på MDH tillsammans. Jag pluggade till lärare medan hon läste IMF programmet. Hon har sedan examen 2006 flyttat till Sydafrika och jobbat för Sveriges export och investeringsråd där hon hjälper svenska företag att etablera sig i regionen. Hon har dessutom under 2 år varit delaktig inom H&Ms expansion till Sydafrika och varit med och öppnat de 11 första h&m butikerna i Sydafrika. Nu är hon tillbaka på business sweden och fortsätter med sin passion att hjälpa svenska företag att göra affärer i Afrika. Hon har under sina år i Sydafrika hjälpt svenskt näringsliv på många sätt i hela regionen och rest runt till spännande marknader som bland annat Angola, Nigeria, DRC. För mig är hon en "Go getter" med attityden att "the sky is the limit". Redan under studietiden hade hon tre extra jobb medan hon pluggade för att kunna resa medan hon pluggade. Hon är en riktig förebild för ungdomar och då speciellt för kvinnor då hon idag har två barn men ändå lyckas hitta en balans och fortsätta med sin karriär.