MDH-studenter samproducerar med polskt universitet

Ställer ut i Västerås och Wroclaw

2016-03-15 | Utbildning

Fredagen den 18 mars invigs utställningen Time på Länsmuseet i Västmanland. Skaparna bakom den är studenter från Mälardalens högskola (MDH) och The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design i Polen. I höst flyttas utställningen till Wroclaw, årets europeiska kulturhuvudstad.

 

Time är resultatet av den tredje och sista delen i ett samverkansprojekt mellan MDH, The Eugeniusz Geppert Academy of Art and Design i Polen, Landstinget Västmanland och Västmanlands läns museum. Det är studenter från MDH:s kandidatprogram i informationsdesign med inriktning rumslig gestaltning som skapar utställningen. För tre veckor sedan påbörjade de arbetet.

– Vi har påbörjat arbetet på varsitt håll, på våra respektive lärosäte, men utifrån samma riktlinjer och förutsättningar, berättar Gabriel Andersson som är en av MDH-studenterna.

Måndag den 14 mars möttes den svenska och den polska gruppen för första gången på MDH i Eskilstuna för en gemensam workshop. Under veckan bygger de upp utställningen på museet.

– Det är nu vi ska jobba ihop våra verk till en gemensam utställning. Det är häftigt att se vad som händer i mötet och hur det påverkar slutresultatet. Vi på MDH har en väldigt stark idé, men vi vet inte hur de polska studenterna har tolkat uppgiften och vi kan bli tvungna att kompromissa en hel del, säger Gabriel Andersson.

Alla MDH-studenter som jobbar med projektet läser sista terminen på den tre år långa utbildningen. Efter utställningen återstår bara examensarbetet. Gabriel Andersson ser projektet som en lärorik erfarenhet.

– Det är roligt att arbeta med ett projekt där vi når ett slutresultat. Det är skarpt läge och vi måste leverera. För mig har det blivit tydligt att jag har tre år i ryggen, jag har fått en referensram och hittat mitt eget arbetssätt. Det är roligt att få avsluta med något riktigt kreativt och handfast, där vi får ta egna beslut. Det förbereder oss för det kommande arbetslivet, säger han.

I november flyttas Time till Wroclaw, EU:s kulturhuvudstad 2016, för att införlivas med de tidigare utställningarna som skapats inom samarbetsprojektet. Då åker några av de svenska studenterna ned för att hjälpa till att sätta upp utställningen.