MDH-studenter i första möte med framtida arbetsgivare

2016-02-03 | Utbildning

”Ni har gjort rätt val och vi behöver er kompetens!” Det var huvudbudskapet från cheferna på några av Sveriges största företag när de i veckan kom till MDH för att träffa studenter på energiingenjörsprogrammet.

 

Intresset var stort både bland företagare och studenter när de under sitt första möte fick chans att diskutera sommarjobb, examensarbeten och framtida karriärmöjligheter. På plats fanns personer med ledande roller inom ABB, Bombardier, Westinghouse och Mälarenergi. Medverkade gjorde även Thomas Wahl, akademichef på akademin för ekonomi, samhälle och teknik på MDH och Björn Nordén, från Jobba i Västerås. 

Samtliga medverkande parter var eniga:
– Ni som har valt att studera inom energiområdet har gjort rätt val. Efterfrågan på er kompetens är stor. Nu är det upp till er. Tar ni vara på den här chansen så kan ni gå hela vägen. 

Två rykande färska studenter som tog chansen till ett första möte med företagen, var Johanna Vasberg Rönje, som läser inriktningen elektroteknik, och Jenny Åsberg, som inriktat sig på värmeteknik.
– Jag har fått en bra start på min utbildning och det känns helt klart som jag gjort rätt val. Det är roligt att få träffa företagen och få en inblick i deras arbetsområden och vad de kan erbjuda, säger Johanna Vasberg Rönje. 

För Jenny Åsberg har det alltid varit en självklarhet att det är inom ett tekniskt yrke hennes framtid finns. Hon har tidigare sommarjobbat på Mälarenergi och fick nu en chans att möta dem igen.
– Det är lite pirrigt att träffa företagen, men kul, konstaterar hon. 

Från företagens håll blev det första mötet med studenterna, som kan komma att bli morgondagens arbetskraft, positivt.
– Vi har haft många bra diskussioner idag. Det fanns ett stort intresse för sommarjobb och examensarbeten. Studenterna hade många frågor och verkar nyfikna på vad som händer i branschen. Det ser jag som oerhört positivt. Man kommer långt på nyfikenhet och ambition. Hur långt studenterna kommer att gå är upp till dem, men det finns helt klart potential, säger Joakim Forsberg, Employer Branding Specialist på Mälarenergi. 

 

En satsning mellan MDH och näringslivet i regionen 

Kravet på effektiv energianvändning ökar och behovet av ingenjörer med kunskap inom elektroteknik är stort. Branschen räknar med att behöva anställa ungefär 2 000 personer årligen inom de närmaste åren. Inriktningen elektroteknik inom energiingenjörsprogrammet togs i första hand fram för att möta behovet av kompetens i regionen. Utbildningen bedrivs nu tillsammans med företagen vars representanter ingår i högskolans lärarlag. 

– Jag ser samarbetet med MDH som oerhört viktigt och värdefullt. Dels för att få tillgång till expertkompetens inom forskning och utveckling, dels för att kunna erbjuda nyutexaminerade talanger jobb inom vår framtidsbransch - energi och miljö, säger Magnus Hemmingsson, VD på Mälarenergi.

Elektroteknik, en satsning mellan MDH och näringslivet