MDH-studenten Maria Plahn: ”Jag fick jobb innan examen”

2016-07-06 | Student

MDH är en av de bästa högskolorna i landet på att ge utbildning som leder till jobb efter examen, visar den senaste rapporten från Universitetskanslersämbetet (UKÄ). Men för vissa studenter går det snabbare än så. Möt Maria Plahn, som hade drömjobbet säkrat redan innan hon hade pluggat klart.

En examen från MDH gör dig eftertraktad på arbetsmarknaden. Det visar den senaste rapporten från UKÄ, den statliga tillsynsmyndigheten för högskolor och universitet i Sverige. Där står det klart att 84 procent av MDH:s studenter har ett jobb ett år efter sin examen.

”Jag har känt mig lugn inför examen”

28-åriga Maria Plahn har läst civilingenjörsprogrammet i innovation och produktutveckling vid MDH. Hon tar nu examen men är inte orolig för framtiden. Liksom för många av hennes kurskamrater väntade en anställning som ingenjör redan innan utbildningen var avslutad. 
– Jag har varit lugn inför examen eftersom det har känts som att det finns så goda chanser till jobb. De allra flesta i min avgångsklass hade fått jobberbjudanden innan vi hade pluggat klart, säger Maria.

 ”Att bli ingenjör passar mig väldigt bra”

Maria kommer från Eskilstuna och visste redan tidigt att hon ville plugga på MDH.
– Det var det konstnärliga med produktdesign som lockade mest med utbildningen, men det visade sig att jag även tyckte kurserna i matematik var roliga. Det har varit utmanande ibland, men det är definitivt värt det. Att bli ingenjör passar mig väldigt bra, säger Maria. 

I sommar påbörjar hon sin karriär på Scania i Södertälje. Under tio månader kommer hon att genomgå en specialistutbildning i deras introduktionsprogram för nyutexaminerade ingenjörer.
– Det är intressant att få en djupare inblick i verksamheten. Efter programmet övergår jag till en fast anställning på Scanias avdelning för bussar, där jag kommer att utforma system som minskar bussarnas miljöpåverkan, säger Maria. 

Nära koppling till arbetsmarknaden

På MDH sker undervisning i nära samverkan med företag, organisationer och offentlig sektor. Maria har under utbildningen varit delaktig i flera skarpa projekt för företag som Clas Ohlson, EKA-Knivar och Mälarplast, och hon känner sig redo för arbetslivet.
– Bland det roligaste under utbildningen har varit när vi får se våra förslag verkligen användas. Till exempel formgav vi en kåpa till en robotplattform på företaget OpiFlex Automation, som de idag använder sig av. Det är jättebra att vi har gjort så mycket praktiskt och jag känner mig väl förberedd, säger hon.

Vill jobba med hållbarhet  

Syftet med introduktionsprogrammet på Scania är att ta tillvara på ingenjörers kompetens och utveckla den teknologi som krävs för att bli det ledande företaget inom hållbar transport. För Maria är det ett drömjobb.
– Jag vill gärna arbeta med hållbarhet och därför känns jobbet på Scania så spännande. Bränslesystem kan ha stor påverkan på miljön, så möjligheten att bli specialist på hur de ska utformas känns som ett väldigt bra steg, säger Maria.