MDH-studenten Amanda hjälper Volvo utveckla nya idéer

2016-11-14 | Student

Amanda Hagman läser det tredje och sista året på innovationsprogrammet vid MDH. Hon har, vid sidan av sina studier, utvecklat en handbok som kan hjälpa anställda på Volvo Construction Equipment (Volvo CE) att genomföra nya idéer. ”Mitt mål är att jobba med människor, utveckling och ledarskap”, säger hon.

På innovationsprogrammet fokuserar man på att utveckla sin egen och andras kreativa förmåga för att kunna skapa nya produkter, tjänster och organisationsförändringar. Det är mitt i prick för 22-åriga Amanda Hagman, som kommer från Eskilstuna.
– När jag skulle plugga vidare ville jag egentligen flytta till en ny stad, men så upptäckte jag innovationsprogrammet på MDH. Eftersom man får lära sig om ledarskap och använda sig av sin kreativitet blev det mitt förstahandsval, och jag har trivts jättebra, säger hon.

Sommarjobb på Volvo ledde till traineeplats
Amanda fick tidigt pröva på sina nya kunskaper. Efter det första året på utbildningen knep hon ett sommarjobb på Volvo CE:s utvecklingsavdelning Emerging Technologies. Det ledde till att hon fick komma tillbaka den följande sommaren – och fortsätta som trainee en dag i veckan under studierna.
– Jag har bland annat arbetat med att stötta Volvo CE:s innovationsmodell och varit ansvarig för ett event som heter Innovation Conference, säger Amanda.

Amanda fick även i uppdrag att ta fram en handbok för anställda på Volvo CE: The Innovative Tool Guide. 
– Handboken är en sammanfattning av tips på hur man kan tänka för att gå vidare med en ny idé och mitt mål är att alla ska kunna förstå den, inte bara de som jobbar med innovation varje dag. Den visar vilka steg du behöver ta dig igenom, och hur du ska utföra de här stegen, från idé hela vägen till implementering, säger hon.

”Det är det roligaste jag har gjort”
Erfarenheten har gett mersmak och Amanda ser fram emot livet efter examen. Målet är att jobba med ledarskap och nytänkande, gärna i en stor organisation. Just möjligheten att få testa teori i praktiken är en stor fördel med innovationsprogrammet, menar Amanda, som varmt rekommenderar utbildningen.
– Vi har haft minst en gästföreläsare per kurs, och vi har också fått arbeta med Flens kommun. Vårt uppdrag var att undersöka deras verksamhet och erbjuda lösningar på olika problem. Det var ett samarbete i skarpt läge där vi fick arrangera workshops och hjälpa de anställda på plats, och det är bland det roligaste jag har gjort på programmet, säger hon.