MDH-student svensk mästare i entreprenörskap

2018-05-11 | Student Omvärld

Sarah Larsson tog nyligen hem segern i Yrkes-SM i entreprenörskap, tillsammans med lagkamraten Joel Gustafsson. I september väntar Yrkes-EM i Budapest.

 

Joel Gustafsson och Sarah Larsson.

– Det känns otroligt bra! Entreprenörskap och affärsutveckling är något jag vill satsa på, så vinsten känns som ett steg i rätt riktning, säger Sarah Larsson, som läser första året på Innovationsprogrammet på MDH.

Yrkes-SM avgjordes i Uppsala i slutet på april och Sarah Larsson tävlade tillsammans med vännen Joel Gustafsson, som läser Systemvetarprogrammet i Uppsala. Tävlingen startade med att de tävlande fick ett ”case” som de skulle ta sig an, komma på en lösning och sedan pictha sin idé inför en jury, redan samma eftermiddag.

I årets tävling fick de tävlande i uppdrag att utveckla en mindre herrmodebutik i syfte att öka försäljningen. Lösningen blev att behålla butiken, men också att lansera en hemsida och att starta en pop-up truck, en mindre lastbil som kan åka till olika orter och som alltid har butikens standardutbud med sig, för att kunna få en större kundkrets.

– Det var jättenervöst att stå inför en jury och pitcha idén, eftersom vi inte hade så mycket tid att förbereda presentationen. Men kombinationen av våra olika förkunskaper inom systemvetenskap och innovation gjorde att vi fick ihop det bra. Mycket av det som jag läst under utbildningen, som presentationsteknik och hur man hittar nya lösningar och implementerar dem, hade jag användning för i tävlingen, säger Sarah Larsson.

Tävlar i Yrkes-EM i september

Under Yrkes-SM deltog totalt 400 tävlande inom 59 olika yrken. Tävlingen i entreprenörskap arrangerades av Handelsrådet och enligt Mats Johansson, expert på yrkes- och kompetensfrågor hos Handelsrådet, var tävlingen jämn.

– Det som gjorde att Sarah Larsson och Joel Gustafsson vann var deras kreativa idéer på hur de skulle kunna digitalisera affärerna och komplettera butiken med en pop-up truck. Jag tror att kombinationen av deras bakgrunder som systemvetare och innovatör kommer att vara en fördel även på Yrkes-EM. I och med digitaliseringen ser vi att det behövs flera olika kompetenser, som jobbar tillsammans, inom handeln, säger han.  

Genom vinsten fick Sarah Larsson och Joel Gustafsson en plats yrkeslandslaget och kommer att tävla i Yrkes-EM, som arrangeras den 26-28 september i Budapest. Tävlingen kommer att pågå i tre dagar och innehålla fler moment än de på SM. Inför tävlingen kommer laget att få hjälp av en coach, med saker som kan förbättras.

– Just nu är presentationsteknik inte min starka sida, men det kan det bli! Så planen är att satsa på presentationsteknik hela sommaren, säger Sarah Larsson.