MDH-student sätter färg på tunnel i Årby

2018-06-27 | Utbildning Student Forskning/Samverkan Omvärld

Tunneln mellan bostadsområdet och naturreservatet i Årby var trist och nedklottrad. Men nu har Eskilstuna kommun tagit hjälp av studenter i informationsdesign vid MDH för att skapa en färgsprakande och mer spännande entré till Årby naturreservat. Resultatet blev en 40 meter lång målning som illustrerar hur det mekaniska möter det organiska.

 

 

– Det är några få detaljer kvar, sedan är tunneln klar. Jag har arbetat flitigt under dagarna och allt har flutit på bra. Jag känner mig nöjd med resultatet, säger Oscar Zens, som under juni varit i full färd med att måla tunneln som leder in till Årby naturreservat i Eskilstuna.

Oscar Zens läser programmet Informativ illustration vid MDH och tillsammans med studenter från programmen Textdesign och Rumslig gestaltning har han tagit fram motivet till målningen. I den ena änden av tunneln börjar målningen med höghus, robotar och bilar, i ganska nedtonade färger, för att sedan övergå till färgglada motiv av djur och växter.

– Idén om att just spraymåla tunneln fick jag eftersom jag gjort ett liknande projekt tidigare, i tunneln vid Rinmangymnasiet i Eskilstuna. Övriga gruppen gillade idén och vi kom ganska snabbt fram till att temat på vår målning skulle vara att det mekaniska möter det organiska. Sedan började vi skissa på vilka djur och växter som skulle finnas med. Därefter fortsatte arbetet i datorn, innan hela skissen var färdig, säger Oscar Zens.

Projektsamarbete med Eskilstuna kommun

Framtagandet av skissen gjordes i samband med kursen ”Planerad kommunikation”, där syftet med kursen är att planera och designa kommunikation. Dels i teorin, dels i praktiken. I den praktiska delen fick studenterna, från de tre programmen, i uppdrag att ta fram förslag åt Eskilstuna kommun på hur tunneln under E20, som leder in till Årby naturreservat, skulle kunna bli trevligare. Kommunen vill att fler människor upptäcker och besöker naturreservatet, samt uppskattar värdet av skyddad natur i närmiljö.

– Eskilstuna kommun och MDH har under flera år haft projektsamarbeten i denna kurs och resultaten har blivit mycket lyckade. Nu såg vi möjligheten att lyfta tunneln under E20, som ofta blir nedklottrad och skapar en ganska tråkigt entré till ett jättefint naturområde. Vi var nyfikna på vad studenterna kunde komma med för idéer och fick många fina förslag. Men det vi till sist enades om har lyckats skapa en entré till naturreservatet på ett effektfullt och lekfullt sätt som bjuder in till att utforska och uppleva naturen, säger Gunilla Frenne, kommunbiolog i Eskilstuna kommun som varit involverad i projektet.

 

Oscar Zens.

Att få ett skarpt projekt att jobba med, redan under programmets första år, har varit motiverande för Oscar Zens, och gett en försmak på hur arbetslivet kan komma att se ut. Den 5 juli ska tunneln vara färdigmålad, men redan nu har han fått respons från förbipasserade.

– Vid den inledande fasen av målningen fick jag ofta frågor om jag hade tillåtelse att måla. Jag uppfattade att flera var skeptiska till valet av sprayburkar som målarmetod, men i dialog med de förbipasserande och i takt med att konstverket växte fram upplevde jag att de förbipasserande väcktes av förundran. Det är härligt!, säger Oscar Zens.  

Följ med Oscar Zens genom tunneln i klippet ovan.